Efecte fără defecte sau Cum a devenit “Prima Casă” cel mai bun program românesc

Pornit în 2009, programul "Prima Casă" a fost, fără îndoială, cea mai eficietă măsură anticriză luată de guvernele care au condus România în ultimii ani. În 2015, programul va bate toate recordurile precedente.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat, marți, că primeşte zilnic 220 de solicitări de acordare de garanţii pentru creditele acordate prin programul guvernamental „Prima Casă“, nivel ce reprezintă un maxim istoric. „Ritmul mediu al solicitărilor de garantare primite, în ultima perioadă, de către fond este de 220 de solicitări pe zi, faţă de 120 de solicitări pe zi, cât se înregistrau în aceeaşi perioadă a anului trecut“, se arată într-un comunicat transmis de FNGCIMM, citat de Adevărul.

De la începutul anului 2015, FNGCIMM a acordat aproape 6.800 garanţii pentru credite „Prima Casă“, cu o valoare de 555 de milioane de lei, ce au susţinut credite în valoare de 1,11 miliarde de lei, în timp ce valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ contractat este de aproximativ 165.000 de lei (37.500 de euro).

20 de miliarde de lei în cinci ani

„Prima Casă“ a demarat în 2009 și face parte din setul de măsuri anticriză propus în urmă cu cinci ani și jumătate. În acest interval, prin intermediul programului, băncile au vândut peste 140.000 de credite, cu o valoare totală de 20 de miliarde de lei.

Asta a făcut ca în decembrie 2014, stocul creditelor ipotecare să crească cu 1,4 miliarde de lei, triplu față de media celorlalte luni ale anului. În plus, programul Prima Casă – cel care a ținut la suprafață piața imobiliară a ultimilor ani – pare să depășească anul acesta recordurile din trecut. Și asta chiar dacă programul a avut un succes deosebit în 2014, când a reușit să dinamizeze vânzările de apartamente și a fost necesară o refinanțare, pentru că plafonul de garanții se epuizase spre finalul anului.

Citiți și: Prima Casă și Prima Mașină – cine, cât câștigă din creditul tău

Alt efect benefic a fost creșterea ponderii creditării în lei pentru noile locuințe, tendință susținută puternic de BNR: din 2013, creditele Prima Casă sunt acordate în lei.

Aproximativ 32% din finanţările acordate în cadrul programului „Prima Casă“ au o valoare de până la 135.000 de lei (30.000 de euro), 25% sunt cuprinse între în intervalul 135.000 – 180.000 de lei, 24% au o valoare de peste 225.000 de lei, iar 19% sunt cuprinse între 180.000 şi 225.000 de lei.

Bucuria băncilor – apare “A doua Casă”

Băncile care acordă credite „Prima Casă“ sunt BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank, Bancpost, Piraeus Bank Romania, CREDITCOOP, Banca Millennium SA, Banca Românească, Banca Transilvania, Credit Agricole Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank, Bank Leumi Romania, Romanian International Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

BCR și BRD, primele două bănci din sistem, după active, sunt de departe principalele câștigătoare ale programului Prima Casă, pentru că lor le-au fost aprobate aproape jumătate din garanțiile acordate de stat pentru ediția 2015 a programului.
Cealaltă jumătate se împarte între alte 16 instituții de credit participante la program.

Proprietarii de locuinţe achiziţionate sau construite prin”Prima Casă” vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin intermediul aceluiași program, dacă vor îndeplini cumulativ patru condiţii: “noua locuinţă care se va achiziţiona în cadrul Programului (“A doua Casă”, n.red.) să aibă suprafaţa utilă mai mare decât a locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul Programului sau valoarea noii locuinţe rezultată din raportul de evaluare să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul Programului”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă aprobat de Guvern la începutul lunii martie.