Cele mai economice maşini Diesel: În ce condiţii sunt economice maşinile cu cel mai mic consum?

Consumul de carburanti este unul dintre criteriile după care alegem masina potrivita FOTO: Guliver Getty/Images
Motorizările Diesel pentru autoturisme au devenit deosebit de populare în Europa, jumătate dintre mașinile vândute utilizând drept combustibil, motorina. Dintre acestea care sunt cele mai economice?

Atuurile care au impus motoarele Diesel, care mai poartă denumirea de motoare cu aprindere prin compresie (explozia amestecului carburant-aer nu se aprinde cu scânteie de la bujie, ci prin creșterea presiunii) sunt economia de combustibil și performanțele.

Avantajele unei mașini Diesel moderne sunt puterea motorului egală cu varianta pe benzină, cuplu mare obținut la o turație scăzută, consum scăzut și un grad redus de plouare. În plus, scumpirea accentuată a petrolului a asigurat practic supremația mototorizărilor Diesel în Europa, unde restricțiile de noxe nu sunt la fel de drastice ca în SUA.

Ca să menționăm principalul dezavantaj al motoarelor care funcționează cu motorină, trebuie specificat prețul cu 1.000 până la 1.500 de euro mai mare decât pentru motoarele clasice. Deci pentru a se justifica achiziția unei mașini diesel trebuie ca diferența de preț să fie amortizată într-un an. Aceasta înseamnă un rulaj mai mare de 20.000 de kilometri parcurși pe an. Mai trebuie ținut cont că întreținerea motoarelor Diesel este mai scumpă decât a celor pe benzină.

Dacă circulăm foarte mult, iar fiecare litru de carburant la suta de kilometri contează, se pune întrebarea care dintre mașinile diesel sunt mai economice. Răspunsul este relativ simplu și asemător ca și la cele pe benzină: motoare cu capacitate cilindrică mică, dimensiuni reduse și cât mai ușoare.

De subliniat că mașinile mici și alimentate cu motorină oferă cele mai bune consumuri, fiind de departe cele mai economice. Dar nu în orice condiții. Mașinile mici sunt excelente pentru deplasările prin oras. Dar acest lucru nu este valabil și pentru motorizările Diesel. Aceasta deoarece aceste motoare se încălzesc mult mai încet, ceea ce înseamnă consum mai mare.

Jurnaliștii britanici de la publicația Autoexpres au făcut topul celor mai eficiente modele comercializate în Europa:

În final mai terbuie luat în calcul ieftinirea semnificativă a carburanților. Astfel de la aproape 6 lei pentru un litru de benzina sau motorina, în prezent pretul se apropie de 4,5 lei/litru. Astfel și economiile exprimate în lei sunt mai mici la consumuri mai reduse. Motorizările Diesel pierde astfel din principalul lor atuu, economia făcută la pompa de motorină.