Economia României a crescut în trimestrul al treilea cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi cu 0,6% faţă de trimestrul precedent

Datele arată o temperare semnificativă a creşterii economice faţă de trimestrul al doilea
Economia românească a crescut în trimestrul al treilea din acest an cu 4,4%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi cu 0,6% faţă de trimestrul anterior, în timp ce avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele arată o temperare semnificativă a creşterii economice faţă de trimestrul al doilea, când Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,5% faţă de trimestrul precedent.

În date ajustate sezonier, PIB a urcat cu 4,6% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă din 2015, după un avans de 5,8% în trimestrul al doilea şi de 4,1% în primul trimestru al anului. În ceea ce priveşte evoluţia faţă de trimestrul anterior, creşterea din trimestrul al treilea, de 0,6%, este cea mai slabă din trimestrul al doilea 2015, arată seriile publicate de INS.

Analiştii se aşteaptau la o încetinire a creşterii economice în trimestrul al treilea, după rezultatele peste estimări din trimestrul al doilea. INS nu a publicat marţi detalii privind evoluţia sectoarelor economice, care urmează să fie prezentate abia la începutul lunii decembrie.

Pentru întregul an, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează un avans economic de 5%, în timp ce Comisia Naţională de Prognoză (CNP), un organism guvernamental, mizează pe un avans de 4,8%.