EXCLUSIV „După o zi, ne-au dat afară de pe șantier” – povestea românului care a pierdut o afacere în Franța, pe criterii de naționalitate

Eusebiu Cușnir, proprietarul companiei Trepte Events din Brașov, a pierdut o afacere în Franța pe criterii de naționalitate FOTO: Adevărul Financiar
Eusebiu Cușnir (40 de ani), proprietarul companiei Trepte Events din Brașov, a povestit în permieră pentru Adevărul Financiar modul în care, săptămâna trecută, Partidul Socialist din Franța a rupt contractul cu firma sa pe criterii de naționalitate.

Subcontrată de o mare companie franceză, GL Events, firma brașoveanului Eusebiu Cușnir, urma să execute lucrări de întreținere pentru Universitatea de Vară La Rochelle, organizată de Partidul Socialist francez, cel care l-a propulsat în funcția de președinte la conducerea statului pe François Hollande.

„După o zi și jumătate de lucru, la prânz, ne-au dat afară de pe șantier”, povestește Cușnir episodul în care o echipă de zece muncitori, angajați de firma sa, a fost concediată, pentru că beneficiarul descoperise că aceștia au o „problemă”: sunt români, nu francezi, așa cum se credea inițial.

Victimă colaterală a unui scandal politic

Gestul Partidului Socialist a venit după apariția în publicația locală France Bleu La Rochelle a unui articol care preciza că, în condițiile creșterii numărului de șomeri în Franța, Partidul Socialist, aflat la guvernare, angajează pentru Universitatea de Vară muncitori români. Numărul șomerilor francezi a crescut cu aproape 15.000 în luna iulie. Totodată, momentul a fost speculat politic de partidul de extremă dreaptă, Frontul Național, fondat de Jean-Marie Le Pen, care și-a taxat adversarii politici.

Citiți și: Diaspora de 3 miliarde de euro, umilită în documentarul britanic “Vin românii”

Reprezentanții Partidului Socialist au spus că subcontractarea companiei românești de către GL Events nu a fost o soluție morală, fără să conteste însă legalitatea contractului.

În consecință, Partidul Socialist a cerut GL Events să renunțe la subcontractorul din România, iar compania franceză s-a conformat solicitării, refuzând să comenteze episodul în presa franceză. „Este o discriminare pe criterii de naționalitate”, spune Eusebiu Cușnir a cărui companie, Trepte Events, lucrează ca subcontractor pentru GL Events încă din 2009. Până acum, românul a făcut împreună cu partenerul francez proiecte importante precum Festivalul de Film de la Cannes.

someri - infografie - dana donciu - adevarulfinanciar

„Și-au cerut scuze”

Interesant este că Trepte Events, în calitate de subcontractor, a prestat o lucrare pentru același Partid Socialist, foarte recent, fără să existe însă nici un inconvenient. Dimpotrivă, beneficiarul i-a felicitat pe angajații români pentru modul în care au lucrat, spune Eusebiu Cușnir.

Ambasada României de la Paris l-a contactat pe Cușnir și i-a comunicat că va solicita răspunsuri oficiale atât de la Partidul Socialist, cât și de la Ministerul Muncii din Franța. Între timp, partenerul francez s-a angajat să compenseze companiei din România costul lucrării: „ei și-au cerut scuze față de noi. Vom continua să lucrăm cu ei, dar este o discriminare”, spune omul de afaceri din Brașov.

Citiți și: Nu doar “curve” și “golani”: Trei episoade în care a fost umilit cel mai mare investitor în România – Diaspora

De precizat că, din iulie, conform unor noi directive europene, companiile care detașează muncitori în alt stat UE sunt obligate să-i plătească pe aceștia cu o sumă cel puțin egală cu salariul minim din țara respectivă. Concret, Trepte Events plătește un salariu de 1.150 de euro pe lună pentru fiecare muncitor detașat în Franța, la care se adaugă cheltuieli de transport și cazare, precum și taxe de 805 euro (achitate în România). La acest nivel de salarizare, companiile românești au mari dificultăți în a fi competitive pe alte piețe europene.

Criza l-a adus în Franța

Ideea de a crea o divizie în străinătate i-a venit omului de afaceri imediat după izbucnirea crziei economice din 2008, când piața construcțiilor din România s-a prăbușit și când riscul de neplată a crescut exponențial. Cușnir a pus bazele Trepte în plin boom imobiliar pentru dezvoltarea și construirea de case în orașul său natal, Brașov. Pe lângă construcțiile de case, compania sa presta și lucrări către parteneri industriali (pe zona de structuri metalice și panouri sandwich) a căror activitate a intrat în colaps. Astfel a creat o companie distinctă pentru activitatea din Franța, Trepte Events, specializată pe lucrări pentru târguri și expoziții.

Citiți și: Lista mândriei naționale: antreprenorii și managerii de succes din diaspora românească

Paradoxal, cifra de afaceri a grupului Trepte a crescut în anii de criză, acestea ridicându-se în 2014 la 3,9 milioane de euro, venituri obținute din contracte atât în România (vânzarea de 20-30 de case pe an), cât și din businessul din afara țării. Trepte are 135-140 de angajați, circa 100 dintre aceștia fiind detașați în afara țării în perioada septembrie-iunie, atunci când este sezonul de târguri și expoziții. În cealaltă perioadă a anului, muncitorii lucrează în România, la construcția de case.

Incidentul din august ne amintește de un alt episod de rasim și discriminare care a făcut vâlvă în urmă cu cinci ani. Comicul francez Jonathan Lamebrt i-a ironizat pe români, pe postul public France 2, la o oră de maximă audiență. Umoristul a rostit, aplecat umil, cu mâna întinsă, asemeni unui cerșetor rrom, „noul salut românesc”: „s’il vous plait, Monsieur!”