Dragnea cere Guvernului să elimine „corvoada numită Formularul 088“: A fost coșmarul oamenilor de afaceri

Formularul 088 a fost simplificat pe parcursul anului trecut, la cererea firmelor
Liviu Dragnea liderul PSD, a anunțat într-o postare pe Facebook că a cerut Guvernului să elimine în această săptămâmă „corvoada numită Formularul 088“, care a fost „coșmarul“ oamenilor de afaceri în 2016, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate „abuziv“.

„În 2016, Formularul 088 a fost coşmarul oamenilor de afaceri. O povară birocratică, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate abuziv! Dealtfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înfiinţate. Am spus, în Programul de guvernare, că măsurile de simplificare şi debirocratizare constituie o prioritate pentru noi. Am şi dovedit acest lucru, eliminând cele 102taxe nefiscale“, a scris liderul social-democraţilor.

Liviu Dragnea a precizat că a solicitat guvernului PSD să elimine, în această săptămână, Formularul 088. „Continuăm! ANAF-ul trebuie să-şi facă treaba, fără a pasa însă responsabilitatea pe spatele antreprenorilor corecţi. De aceea, am cerut guvernului #PSD ca, în această săptămână, să elimine corvoada numită #Formularul088!“, a completat preşedintele PSD.

Liderul social-democraţilor a ţinut să precizeze că „nu există implicaţii bugetare, din contră, va stimula crearea de noi companii”.

De asemenea, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri a anunțat că una din primele măsuri luate pentru mediul de afaceri va fi eliminarea formularului 088, care de-a lungul anului 2016 s-ar fi dovedit o formă de umilință la adresa firmelor românești. 

“Este poate cea mai toxică formă de birocrație, menționat în Raportul Doing Business 2017 ca formă de îngreunare a afacerilor în România. De asemenea, pentru prima oară în ultimii 8 ani, în 2016 numărul firmelor închise este mai mare decât numărul firmelor deschise“, a scris Jianu, pe Facebook.

Formularul 088, adică declarația prin care se evaluează intenția și capacitatea de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA, a fost simplificat pe parcursul anului trecut, la cererea firmelor, astfel că s-au solicitat mai puține informații și documente justificative.