“Domnul Farma” – povestea în investiții neromanțate a omului care a marcat o industrie, Ludovic Robert

Potrivit reprezentanților companiei, Amethyst intenționează extinderea la o rețea de 20 centre de radioterapie până în 2020, totalizând investiții de 100 milioane de euro FOTO: amethyst-radiotherapy.ro
După doar trei ani de existență, Amethyst Radiotherapy reușește să obțină o finanțarea de 21 de milioane de euro. Succesul, deosebit de rapid pentru piața serviciilor medicale, poate fi legat de numele lui Ludovic Robert, unul dintre cei patru fondatori ai A&D Pharma.

Amethyst Radiotherapy a confirmat ieri operațiunea prin care fondul de investitii Accession Mezzanine Capital III, administrat de Mezzanine Management, a devenit acționar în companie printr-o injecție de capital de 21 milioane euro. Majorarea de capital vine să susțină dezvoltarea afacerii prin deschiderea de noi centre în mai multe țări europene, inclusiv în România.

Clinica şi-a început activitatea în septembrie 2012, iar în octombrie 2014, Amethyst a inaugurat centrul de radioterapie din Cluj-Napoca. Astfel, într-un timp foarte scurt, acționarii companiei reușesc să atragă finanțarea de peste 20 de milioane de euro care le asigură acum dezvoltarea. „Ne bucură încrederea arătată acestei inițiative și în perspectivele de dezvoltare viitoare de către partenerul nostru strategic, fondul Accession Mezzanine Capital III. Am pornit în 2012 cu primul centrul deschis în România și suntem mândri că putem replica conceptul și pe alte piețe, în beneficiul unui număr cât mai mare de pacienţi”, spunea Eliaz Omer, directorul general executiv al grupului Amethyst.

Timpul relativ scurt în care a fost obținută finanțarea este explicabil prin experiența fondatorilor Amethyst.  Președintele consiliului de administrație Amethyst, Avner Goldenberg, a investit în clinici de dializă atât în România cât și în alte câteva țări din sud estul Europei. Iar Eliaz Omer, director executiv al Amethyst, este specializat în economie și management al afacerilor, activând anterior în cadrul unei firme de consultanță și audit Big4 și în alte companii cu activități în industria FMCG sau servicii auto.

În fine, Ludovic Robert este fost acționar și fondator al A&D Pharma – prima companie românească listată la bursa londoneză – , dar și al clinicilor Anima, și a deținut importante funcții de conducere sau a fost acționar fondator în companii precum Ozone Laboratories, Oxigen Plus, Optiblu.

Și când vine vorba de Robert, trebuie amintit că piața farma așteaptă de ceva vreme o mare tranzacție care să implice A&D Pharma, cel mai mare grup din industria locală a medicamentelor, cu afaceri consolidate de circa 800 de milioane de euro. Partenerii săi în cadrul A&D Pharma sunt Walid Abboud, Michel Eid şi Roger Akoury, toţi patru începând să dezvolte afacerea în 1994.

Despre aceștia din urmă se știe doar că sunt oameni de afaceri de origine libaneză, foarte discreţi, nu dau interviuri şi nu apar la evenimente publice. Totodată, sunt considerați unii dintre cei mai puternici oameni din industria locală a medicamentelor. Asta mai ales după ce în octombrie 2006, A&D devenea singura companie românească listată pe bursa londoneză (la secțiunea AIM a companiilor mici) în urma unui IPO de succes care aducea în conturile fondatorilor 134 de milioane de euro pentru 34% din acțiuni.

În anul 2010, cei patru demarau un proces de delistare a A&D, iar în marie 2011 compania era deja delistată, după ce acționarii minoritari au primit oferte de răscumpărare. A&D Pharma a trecut cu bine criza, iar în utlimii ani piața așteaptă și șoptește despre o eventuală mare tranzacție în care să fie implicată compania. În acest sens, există păreri avizate potrivit cărora unul din motivele delistării ar fi intenția fondatorilor să vândă compania unui investitor strategic sau financiar, date fiind performanțele sale bune.

Până atunci, însă, Ludovic Robert a făcut obiectul mișcării prin care Amethyst își confirmă buna creștere din cei doar trei ani de existență. În prezent, grupul Amethyst deține în România două centre de radioterapie deschise la București și Cluj-Napoca și are în plan inaugurarea unui alt centru în Timișoara. De asemenea, prin rețeaua internațională Amethyst sunt oferite tratamente de ultimă generaţie și pacienţilor din Polonia şi Franţa iar planul de dezvoltare vizează deschiderea de noi centre în Germania, Franţa şi Bulgaria.

Potrivit reprezentanților companiei, Amethyst intenționează extinderea la o rețea de 20 centre de radioterapie până în 2020, totalizând investiții de 100 milioane de euro.