“Dom’le, până aici, ştergem!” sau Cum amnistiază fiscal Guvernul o aberație întreținută de legislație

Actorii Laura Linney, Richard Gere și Edward Norton în filmul „Primal Fear” FOTO: IMDB
Executivul va anula datoriile către Fisc pentru cei somaţi să plătească contribuţii de sănătate de sute de lei pentru venituri din „investiţii“ chiar şi de un leu, pentru sumele obţinute din diurne, din drepturi de autor sau din activitatea de persoană fizică autorizată.

UPDATE: Guvernul va anula obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activităţi independente ca activităţi dependente, apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate, inclusiv diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Guvernul va discuta miercuri un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată către Fisc aferente contribuţiilor de asigurări de sănătate (CASS), după ce premierul Victor Ponta a anunţat că, în aceste cazuri, costurile litigiilor depăşesc cuantumul sumelor ce ar fi obţinute de către stat.

Proiectul va reglementa situaţia veniturilor obţinute până la data de 1 iunie. Este vorba de celebrele cazuri în care mii de oameni din toată ţara s-au trezit datori la Fisc pentru venituri din dividende de la SIF-uri despre care nu ştiau. Iar asta după ce Fiscul a trimis la începutul anului notificări câtorva mii de copii pentru dobânzile primite la alocaţii.

„Momentul T zero“

„Miercuri trebuie să fie în şedinţa de Guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege – sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e (for) decizional – şi vrem să facem un moment T zero: dom’le, până aici, ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1, oricine greşeşte plăteşte“, a declarat luni seara premierul Ponta.

Fiscul a anunţat săptămâna trecută că a suspendat emiterea deciziilor privind regularizările contribuţiilor de sănătate pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decât veniturile obţinute.

Citiți mai multe despre amnistia fiscală pe „Adevărul”