Diamantul de 1.111 carate: descoperire de senzație într-o mină din Botswana

Diamantul Sefadu rămâne cel mai mare diamant existent, încă neșlefuit FOTO: Guliver / Getty Images
Un diamant de 1.111 carate a fost descoperit de către Lucara Diamond Corp în Botswana, acesta fiind al doilea ca mărime din lume, după celebrul Cullinan, din Bijuteriile Coroanei Britanice.

Piatra preţioasă este aproape cât o minge de tenis şi constituie cea mai mare descoperire în mai bine de 100 de ani, potrivit companiei canadiene. Diamantul a fost recuperat din mina Karowe, aflată în centrul Botswanei, potrivit unui comunicat al Lucara Diamond Corp, scrie Adevărul.

Mina Karowe din Botswana rivalizează cu exploatarea Letseng din statul Lesotho, deţinută de către Gem Diamonds Ltd în furnizarea de pietre preţioase.

Anterior, Gem Diamonds deţinea recordul pentru cea mai mare descoperire din ultimul secol, cu un diamant de 603 carate.

Cel mai valoros diamant descoperit vreodată este diamantul Cullinan, de 3.106 carate, descoperit lângă Pretoria, în Africa de Sud, în anul 1905. Acesta a fost prelucrat pentru a forma Marea Stea a Africii şi Mica Stea a Africii, care se află în Bijuteriile Coroanei Britanice.

Până acum, diamantele mari au rezistat cu succes scăderii preţurilor din această industrie. Preţurile pentru diamantele mai mari de 10 carate au scăzut cu 5% anul trecut, faţă de un declin de 30% pentru cele mai mici, potrivit oficialilor Gem Diamonds.