Delegaţia FMI, discuţii la sediul PSD. Deficitul bugetar şi legea dării în plată, principalele temele de negociere

Senatul a votat în unanimitate legea dării în plată, aceasta ajungând în Camera Deputaţilor FOTO: Mediafax
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au ajuns, luni, la sediul Partidului Social Democrat (PSD), unde participă la discuţii cu o delegaţie condusă de liderul Liviu Dragnea, principalele teme de negociere fiind legea dării în plată, aflată acum în Camera Deputaţilor, dar şi deficitul bugetar pe anul viitor, existând îngrijorări cu privire la mai multe proiecte aflate acum în Parlament.
Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Delegaţia FMI este condusă de Reza Baqir, noul şef al misiunii FMI pentru România, în timp ce din delegaţia PSD fac parte liderul Liviu Dragnea, dar şi vicepreşedinţii Gabriela Firea, Marian Neacşu, Viorel Ştefan, Mihai Tudose şi Georgian Pop.

Legea dării în plată, prin care românii pot ceda locuinţele băncilor fără a mai rămâne datori cu ceva, a fost votată de către Senat în unanimitate, cu 119 voturi „pentru“, senatorii adoptând, însă, şi un amendament potrivit căruia prevederile legii se aplică creditelor sub 150.000 de euro.
Legea a mai fost adoptată o dată anul trecut, dar a fost trimisă la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis.

Deficitul bugetar pe anul 2017 este un alt motiv de îngrijorare, în Parlament existând în acest moment mai multe proiecte care pot afecta stabilitatea bugetară a României. Deja deficitul României este la limită în acest an şi pentru următorul, datorită efectelor Codului Fiscal, prin care s-au redus foarte multe taxe.

Mai mulţi senatori PSD sprijină o nouă reducere a constribuţiilor de asigurări sociale. Anca Dragu, actualul ministru al Finanţelor, a afirmat că „pe fond”, este o măsură bună, dar fără măsuri compensatorii, bugetul se dezechilibrează. „Pe fond, este o măsură bună, dar trebuie să vedem un mix de măsuri astfel încât deficitul bugetar să fie conform angajamentelor asumate de România. Pentru 2017 avem o prognoză de deficit de 2,85% din PIB, ceea ce înseamnă că nu avem spaţiu foarte mare”, a mai spus Dragu.

Social-democraţii Florin Iordache, Marian Neacşu, Florin Pâslaru şi Gabriel Vlase propun, într-un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor, reducerea cotei de contribuţie la asigurările sociale de stat cu două puncte procentuale la angajator şi cu trei pentru angajaţi.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de noul şef al instituţiei pentru România, Reza Baqir, efectuează o vizită în România în perioada 2 — 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei româneşti. Aceasta se realizează conform articolului IV al Tratatului FMI, instituţia internaţională făcând câte o astfel de verificare a stării de sănătate a economiei pentru fiecare ţară reprezentată la FMI, inclusiv SUA.

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone