Care sunt ţările care înclină balanţa comercială a SUA pe minus

Importurile din China sunt principala sursă a majorării deficitului comercial al SUA FOTO: AP
Deficitul comercial al SUA a crescut anul trecut cu 4,6% comparativ cu 2014, exporturile contractându-se mai mult decât importurile. Principala sursă a deficitului sunt importurile din China.

Datele comunicate de biroul statistic al SUA arată că exporturile de bunuri au totalizat în 2015 peste 1.500 de miliarde de dolari, în timp ce importurile s-au situat la 2.200 de miliarde de dolari. A rezultat un deficit al balanței de plăți de 735 de miliarde de dolari.

Balanța comercială a SUA este unul dintre cei mai comentați indicatori macroeconomici. Sunt voci care nu consideră că este o catastrofă faptul că SUA de peste 40 de ani importă mai mult decât exportă.

Cu toate acestea, deficitul comercial este una dintre principalele cauze a imensei datorii externe a SUA. Însă, cât de grav este ca o balanță exporturi-importuri să fie dezechilibrată este relativ la ciclurile economice.

De exemplu, într-o perioadă de recesiune, statele preferă să exporte mai mult, ca să creeze locuri de muncă și cerere internă.

Invers, într-o perioadă de expansiune a economiei, importurile cresc, producând concurență pe piața internă, ceea ce ține sub control inflația și suplimentează cantitatea de mărfuri ce nu poate fi produsă pe plan intern, satisfăcând cererea.

Deficitul SUA a crescut cu aproximativ 250 de miliarde de dolari în ultimul deceniu. O scădere semnificativă s-a consemnat în 2009, din cauza crizei creditelor subprime, care i-a speriat pe consumatorii americani. Aceștia au preferat să economisească mai mult și să se abțină de la cheltuieli prea mari.

Un critic constant al politicii care încurajează acoperirea cererii din importuri este cunoscutul miliardar Warren Buffett. Deși recunoaște că de la primele sale luări de poziții, de acum aproape 30 de ani, economia SUA nu numai că a supraviețuit, dar a și prosperat, atrage atenția că deficitul comercial este o datorie pe care o s-o plătească generația viitoare.

„Deficitul nostru comercial s-a înrăutățit în mare măsură, ajungând la nivelul la care «patrimoniul nostru lichid» al țării, ca să mă exprim astfel, este transferat în străinătate într-un ritm alarmant”, consideră el.

Cel mai mare deficit pe care îl înregistrază SUA este cel din schimburile cu China, 366 de miliarde dolari. Pe de altă parte, China deține cele mai multe obligațiuni emise de guvernul SUA, cumpărate cu banii obținuți din excedentele istorice ale țării.

romania_ungaria_2013