De unde își face cumpărăturile ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

Agrointeligența 16-05-2016
Achim Irimescu s-a arătat dezamăgit că foarte puține produse din piață mai păstrează gustul de odinioară FOTO: Mediafax
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este un mare susținător al produselor autohtone, al legumelor și al fructelor de la noi din țară. Mai mult, șeful de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale preferă să își facă singur cumpărăturile, atunci când îi permite timpul.

Invitat în emisiunea „După 20 de ani”, de la PRO TV, Irimescu a fost întrebat de unde își cumpără legumele: „Recunosc că am o piață aproape de mine, mă mai și recunoaște lumea“, a răspuns ministrul, scrie Agrointeligența.ro.

El s-a arătat dezamăgit că foarte puțin din ce găsește în piață – legume sau fructe -, mai păstrează gustul de odinioară. „Din păacate, nu mai există decât rar asemenea produse, fiindcă pe piața națională s-au adaptat și producătorii la ceea ce se cere. În general, în lume, se merge de la piață la producție, care răspunde la cerere. Spre exemplu, roșiile românești, soiurile create la noi, nu rezistă multe zile. Pentru un comerciant, asta pune probleme, ar trebui să arunce mult. Și, atunci, s-au creat soiuri care rezistă 2-3 săptămâni, chiar o lună. Roșiile acelea sunt excepționale, aveam demnitari ai Comisiei Europene care, cu ani în urmă, de fiecare dată când veneau în Romania, plecau cu 2-3 lădițe. Acum nici noi nu le mai găsim, decât foarte rar, deși se găsesc în continuare semințe de astfel de roșii“, a spus Irimescu.

Cum pot fi reînviate soiurile românești

Potrivit ministrului Agriculturii, există încă pe piață semințe pentru soiuri românești de legume, dar ele nu au mare căutare. „Există două aspecte: avem o bancă de resurse genetice la Suceava, care conservă toate produsele de valoare, și societățile care comercializează semințe au în portofoliu semințe din produsele tradiționale. Dar, pentru producător, de multe ori e mai la îndemână să cumpere semințe de la colț, care vin din Olanda sau Bulgaria, dacă vorbim de roșii“, a apreciat ministrul Achim Irimescu.