De regiune, superior: Cum au trecut vinurile românești prin seceta lui 2015

Agrointeligența 16-11-2015
Principalele podgorii din țara noastră se laudă cu producții bune de 10-12 tone la hectar pentru strugurii de vin FOTO: Guliver/ Getty Images
Anul 2015 a fost unul bun pentru viticultori, mai ales în condițiile de secetă care au afectat până la extrem sectorul agricol. Principalele podgorii din țara noastră se laudă cu producții bune de 10-12 tone la hectar pentru strugurii de vin. O mare cantitate din vinurile produse iau calea exportului în țări precum China, Germania sau Franța.

Podgoria Jidvei din judeţul Alba este de departe una dintre cele mai mari din țară cu 2.400 de hectare de viță pe rod. După cum ne-a declarat directorul tehnic al companiei, Cucura Marin, anul acesta producția medie în podgorie a fost de 9.000 kilograme la hectar. Compania deține 4 crame situate la Jidvei, Blaj, Bălcaciu şi Tăuni dotate cu cele mai performante echipamente, de unde ies anual 8 milioane de litri de vin îmbuteliat.

Cu 10.5 milioane de sticle vândute anual cunoscuta podgorie merge pe soiuri precum Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Traminer și Pinot Gris. “Vinurile merg pe piața din România în proporție de 90 la sută iar restul merg ls export. Exportăm în principal în Germania, Italia, Spania și Cehia. Cele mai cerute vinuri pentru export sunt Pinot Gris, Sauvignon Blanc și Traminer”, a explicat directorul tehnic de la Jidvei pentru Agrointeligența.

El a completat că cel mai scump sortiment de vin din cramele companiei provine din gama Ana și Maria de la Jidvei care se vinde cu 50 de lei sticla. Cel mai ieftin vin de Jidvei este Crăița care se vinde undeva la 7,5 lei sticla.

Vinurile de la Tohani ajung până în China

Podgoria Budureasca aflată în localitatea Tohani, județul Prahova, administrează circa 275 de hectare de viță de vie pe rod în județul Prahova se poate lăuda cu soiuri noi proaspăt plantate de circa 4 ani. “Viile noastre sunt toate tinere și au intrat în planurile de reconversie în perioada 2008-2011 când am plantat butași aduși din Italia. Am păstrat din plantațiile vechi doar 30 de hectare care asigură vinuri mai puternice, corpolente”, ne-a explicat Nelu Cojocaru, director tehnic.

În podgoria din Prahova 55% din suprafață este plantată cu soiuri roșii și 45 la sută cu albe. Dintre soiurile roșii cele mai renumite la Budureasca sunt Cabernet Sauvignon, Feteasca neagră, Pinot noir și ca o noutate soiul Shiraz care s-a aclimatizat foarte bine în viile de la Tohani. “Cel mai productiv soi dintre cele roșii este de departe Merlot-ul care s-a comportat excepțional, adică am scos circa 14-15 tone la hectar, urmat de Feteasca regală”, ne-a mai declarat directorul tehnic.

Citiți mai multe despre cele mai profitabile soiuri de vin pe Agrointeligența