De la extaz la agonie: de ce își vând bogații României casele de vacanță

Pe piața locuințelor de vacanță au apărut atât de multe oferte încât acestea rămân la vânzare săptămâni întregi FOTO: Mediafax
Construite pe credite în perioada boom-ului imobiliar, mai multe case de vacață din zone bune din apropierea Bucureștiului, de pe Litoral sau Valea Prahovei sunt acum scoase la vânzare, unele cu mult sub valoarea inițială a investiției.

Snagov, Breaza, Sinaia și chiar Constanța sunt câteva dintre locurile din care oameni cu nume grele și portofele pline înainte de criză se văd nevoiți să-și scoată proprietățile la vînzare pentru a recupera măcar investiția inițială făcută pentru construcția casei.

Agențiile imobiliare confirmă tendința unor persoane publice de a scoate la vânzare proprietăți de vacanță pentru a-și salva afacerile, însă, din motive de confidențialitate nu le fac publice și numele.

Generic, însă, estre vorba despre cei care în vremurile bune și-au construit vile la munte sau la mare, iar astăzinu și le mai pot permite din cauza costurilor de întreținere. Mai mult, unele persoane care au avut probleme cu legea au ales să-și vîndă proprietățile pentru a evita, astfel, o eventuală executare silită.

Numai în Constanța, de exemplu, agențiile imobiliare primeau în această primăvară solicitări de la oameni de afaceri influenți pentru scoaterea la vânzare a nu mai puțin de 50 de proprietăți, în special în zonele Delfinariu, Sala Sporturilor, dar și Mamaia și Năvodari – cu unele dintre ele începute și nefinalizate.

Adevărul Financiar propune o analiză a pieței caselor de vacanță, un segment pe val în perioada de boom imobiliar, dar care s-a oprit brusc odată cu restricționarea creditărilor și declinul unor afaceri care prosperau înainte de criză.

Oferte de la proprietari, bănci și lichidatori

Pe piața locuințelor de vacanță au apărut atât de multe oferte încât acestea rămân la vânzare săptămâni întregi, iar prețurile scad și cu 20.000 de euro de la anunțul inițial până la cel reactualizat.

Pe siteurile de anunțuri pentru case de vacanță sunt multe oferte de vânzare a cabanelor din zone izolate de munte. De exemplu, o cabană cu două camere în Tășnad, Satu Mare, este scoasă la vânzare cu 10.000 de euro, în timp ce în zona Dâmboviciara, două cabane sunt vândute împăreună, la un pachet-ofertă de 49.000 de euro.

Există însă și oferte mult mai scumpe, dar în zone sonore. La Rucăr, de exemplu, pentru o casă de vacanță cu cinci camere și curte de 500 de metri pătrați, proprietarul cere 130.000 de euro, fiind însă dispus să accepte la schimb un apartament în București.

Citiți și: Marketingul care (ne) ispitește: sunt într-adevăr mai ieftine casele de lemn decât cele din zidărie?

În altă ordine de idei, există și proprietăți care sunt scoase la vânzare de executori, cum ar fi o cabana de 72.500 de euro, fără TVA, din Răchițele (Cluj), satul natal al fostului premier Emil Boc.

Mai nou și băncile au pe propriile site-uri oferte cu locuințe de vacanță scoase la vânzare. Este vorba de proprietari care și-au făcut credite în „vremurile bune”, iar acum nu mai au bani să le plătească. Proprietari despre care surse din piața imobiliară spun că ar fi, în general, oameni influenți din mediul de facaeri.

Iar ofertele sunt pe măsură. De exemplu, în Cristian – Brașov, o proprietate compusă dintr-o casă cu 7 camere și un teren de 800 de metri pătrați este scoasă la vânzare de BCR cu peste 360.000 de euro.

Sfatul analiștilor imobiliari

Analiștii imobiliari spun că această perioadă este una proastă pentru vânzarea de proprietăți, în special cele de vacanță, care au o utilizare mai redusă. „Nu este un moment bun pentru vânzare acum. Oferta este mult mai mare ca cererea”, explică Matei Maloș, managing partner la HomeFinders.

Potrivit ofertelor din piață, în zona Sinaia, de exemplu, o casă de vacanță cu patru camere și teren de 700-800 de metri pătrați se vindea în 2008 cu prețuri cuprinse între 150.000 și 200.000 de euro. Astăzi, prețul cerut de proprietari este de 100.000 – 120.000 de euro, însă cumpărătorii oferă undeva la 80.000 – 100.000 de euro.

În contextul actual, spun unii specialiști din piața imobiliară, cei care au bani și caută un preț scăzut ar trebui să se orienteze mai degrabă spre achiziționarea unei proprietăți de weekend.

„În acest moment, prețurile sunt încă la un nivel mult mai permisiv decât în perioada de boom și, din acest punct de vedere, este un moment propice pentru achiziția de astfel de proprietăți (n.r. – case de vacanță). Pe de altă parte, vara este și o perioadă în care clienții care își doresc astfel de proprietăți în portofoliu se reactivează și sunt mai atenți la acest tip de achiziții”, explică pentru Adevărul Financiar Simona Buta, marketing & development manager la Crosspoint Real Estate.

Casă sau apartament de vacanță

În perioada în care cumpărătorul este mai atent cu investiția pe care o face, pe piața proprietăților de vacanță au apărut mai multe tendințe. Este vorba atât de căbănuțe și vile, cât și de apartamente cu statut de locuință de vacanță. Acest tip de proprietate, spun analiștii imobiliari, se caută în special pe Valea Prahovei și pe Litoral.

„Zona Mamaia s-a dezvoltat exponențial și chiar și în prezent este o zonă în care se construiește foarte mult. Aici sunt căutate în special apartamente care pot acomoda familii pentru perioade scurte. Apartamentele au costuri de mentenanță mai mici decât casele și sunt căutate mai ales de familii cu copii, pentru că le oferă un anumit grad de confort (au nevoie de spațiu de acomodare pentru bone precum și de acces la o bucătărie proprie)”, mai spune Buta de la Crosspoint Real Estate.

Citiți și: Idei de afaceri: Pensiunile pe Litoral, pomul lăudat la care e bine să nu te duci cu sacul (gol)

Potrivit analiștilor imobiliari, deținerea unui apartament propriu, pe litoral, în raport cu costurile de cazare, se amortizează, dar pe un termen foarte lung. Piața imobiliară mai arată că și pe Valea Prahovei există tendința de achiziționare de apartamente.

Sfatul analiștilor este ca aceste apartamente să fie plasate „într-un bloc administrat de o companie care să aibă grijă de complex și în perioada de extrasezon, pentru a preveni eventuale probleme în timpul în care nu este folosit apartamentul”, adaugă Simona Buta.

Totuși, investiția într-o casă de vacanță este considerată de specialiști drept o investiție pe termen lung. „Cine își cumpără o casă de vacanță face un plasament financiar. Costurile pot fi amortizate doar dacă acea casă este utilizată și în regim hotelier”, rezumă Matei Maloș, managing partner la HomeFinders.