Dăm pe mere ce luăm pe pere – Creșterea salariilor și măsurile fiscale vor susține consumul anul viitor, dar cresc importurile

Economia se va baza pe consum și anul viitor FOTO: Guliver/Getty Images
Economia Româniaie va fi susținută și anul viitor de consum, pe fondul creșterii veniturilor salariale ale populației și a reducerii fiscalității.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Analiștii economici cred că stimularea consumului va conduce anul viitor și la o creștere a importurilor, lucru care trebuie gestionat cu prudență astfel încât să nu se mai înregistreze dezechilibrele premergătoare crizei, arată PwC citată de Mediafax.

„În România consumul creşte cu 6-7% anual pe fondul creşterii veniturilor populaţiei şi al reducerii TVA la alimente. În condiţiile în care începând cu 1 ianuarie 2016 se va reduce şi cota standard de TVA şi vor intra în vigoare majorări salariale semnificative în sectorul public, ne aşteptăm la o creştere susţinută a consumului şi pe parcursul anului viitor. Din păcate însă, o parte a acestui consum sporit va fi satisfăcută din importuri, ceea ce s-ar putea să antreneze o majorare a deficitului balanţei comerciale şi chiar presiuni de depreciere pentru moneda naţională. România ar trebui să gestioneze cu prudenţă acest moment de accelerare a creşterii economice pentru a nu reveni la dezechilibrele macroeconomice ce au caracterizat perioada anterioară crizei financiare din 2008-2009”, a declarat Bogdan Belciu, partener, Consultanţă pentru Management, PwC România, citat de Mediafax.

Tendinţele recente în privinţa cheltuielilor de consum arată o creştere între 2 şi 4% faţă de anul trecut în termeni reali în cele mai multe economii occidentale, ceea ce reprezintă o veste bună pentru retaileri şi companii în perspectiva apropierii sărbătorilor de iarnă.

Grecia şi Italia, rămân totuși într-o zonă dificilă, în care veniturile au scăzut, iar consumatorii au fost nevoiţi să-şi consume din economii pentru a contrabalansa această situaţie.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone