Dacia a fost aleasă una dintre cele mai fiabile maşini din Marea Britanie

Elena Deacu 21-02-2017
Marca Dacia are mare succes pe piaţa britanică, unde un sondaj efectuat printre automobilişti a situat maşinile româneşti pe locul trei în topul celor mai fiabile maşini, alături de mărci de renume precum Tesla şi Lexus.

Topul celor mai fiabile maşini din Marea Britanie din 2016 a adus o surpriză pentru marca autohtonă Dacia, care a fost inclusă pe locul trei în acest clasament, alături de giganţii Tesla şi Lexus. Reducerea costurilor s-a dovedit, aşadar, că nu înseamnă şi diminuarea fiabilităţii, potrivit publicaţiei britanice Auto Express.

În anul 2016, aproape 50.000 de automobilişti din Marea Britanie au participat la un sondaj derulat de Driver Power, fiind rugaţi să dea note mărcilor automobilelor lor în funcţie de diverşi factori, inclusiv fiabilitate. Autorii sondajului argumentează că există numeroşi factori care trebuie cântăriţi la cumpărarea unei maşini, precum performanţa, consumul, aspectul, tehnologia, dar chiar şi în 2016 fiabilitatea este probabil cel mai important factor pentru cumpărătorii de maşini. Cu toate acestea, rezultatul sondajului fiind bazat pe declaraţiile automobiliştilor, pot apărea nume surpriză, însă acesta oferă o imagine a producătorilor care oferă satisfacţie clienţilor şi a celor care lasă de dorit.

Cele mai fiabile mărci

Potrivit Auto Express, lista anului 2016 a celor mai fiabile mărci de maşini conţine multe nume aşteptate, ca urmare a performanţelor înregistrate în sondaje anterioare. Mărcile japoneze domină clasamentul primelor  10 mărci, Lexus, Toyota, Honda, Mazda, Suzuki şi Subaru reuşind să ajungă în top.

Mai puţin aşteptată a fost plasarea mărcii Dacia pe locul trei în acest clasament, ceea ce demonstrează că tăierea costurilor nu înseamnă şi diminuarea fiabilităţii. „Simplitatea şi calitatea componentelor mecanice ale Renault din spatele produselor Dacia par să stea la baza succesului”, apreciază publicaţia.

Cu toate acestea, cea mai mare surpriză a fost dată de faptul că marca Tesla a fost desemnată „regele” celor mai fiabile maşini. Tesla a avut un impact puternic în industria automobilelor, în ultimii ani, şi, în ciuda faptului că produce un număr relativ mic de maşini, clienţii companiei par a fi încântaţi de nivelul de fiabilitate.

Topul fiabilităţii este aşadar condus de Tesla cu 97,54% rată de fiabilitate, Lexus, cu 97,25% şi Dacia cu 96,45%.

Cine mai are de lucrat

În categoria „mai au de lucrat”, în coada clasamentului Driver Power se plasează MINI, un brand care nu este asociat în mod normal cu probleme de fiabilitate, însă cu toate acestea proprietarii acestei mărci susţin că nu sunt atât de mulţumiţi pe cât şi-ar dori. MINI se situează astfel ultima în acest top, cu 87,09% rată de fiabilitate.

Pe listă îi urmează Volkswagen şi Audi, iar o surpriză este şi Nissan, care se afundă printre ultimele locuri, în contrast cu rezultatele altor mărci japoneze. De asemenea, şi Fiat şi Alfa Romeo mai au muncă de dus.

Trei modele în Top 150

În cadrul sondajului Driver Power au fost analizate nu doar mărcile, ci şi cele mai fiabile modele de maşini, iar aici Dacia a avut de asemenea locuri fruntaşe.

Trei modele de maşini ale mărcii româneşti s-au regăsit în Top 150 cele mai fiabile maşini, printre care Dacia Logan MCV MkI, pe un venerabil loc 15, Dacia Sandero MkII pe locul 19 şi Dacia Duster MkI pe locul 37.

Acest top a fost condus din nou de mărci precum Lexus, cu şase modele în top 10 din cele 150, şi Tesla, Toyota şi Subaru.

În 2016, Dacia a vândut peste 584.000 de vehicule în total şi a atins un nou record pe pieţele externe, cu mai mult de 545.000 de unităţi comercializate, potrivit Agerpres. Europa domină în clasamentul pe regiuni, circa trei sferturi din maşinile vândute de Dacia în 2016 fiind înmatriculate în ţările Vechiului Continent. Cu peste 112.000 de unităţi, ceea ce reprezintă cea mai bună performanţă înregistrată până în prezent, Franţa este prima destinaţie de export a Dacia. Spania ocupă a doua treaptă a podiumului, cu vânzări de 54.543 unităţi şi o cotă de piaţă de 4,13%. Italia se situează pe poziţia a treia, cu peste 52.000 de unităţi, urmată de Germania, unde au fost vândute anul trecut aproape 51.000 de vehicule marca Dacia. În Marea Britanie, Dacia a vândut anul trecut 26.562 unităţi, ceea ce situează Regatul Unit pe locul şapte în clasamentul pieţelor externe ale mărcii.