Dă cu o mână, dar ia cu zece: La un an după reducerea CAS, presiunea fiscală pe salarii este mai mare

Cota de CAS plătită de angajaţi a rămas la 10,5% pentru toate categoriile de condiţii de muncă FOTO: Guliver/ Getty Images
La 1 octombrie s-a împlinit un an de când contribuţiile de asigurări sociale (CAS) au fost reduse cu 5 puncte procentuale pe partea plătită de angajator. Dar care sunt efectele?
Share on Facebook4Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Concret, aceasta a scăzut, în octombrie 2014, de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, respectiv de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.

Cota de CAS plătită de angajaţi a rămas la 10,5% pentru toate categoriile de condiţii de muncă (normale, deosebite sau speciale).

Ce s-a întâmplat în aceste 12 luni cu CAS redus pentru angajatori?

Aşteptările iniţiale erau deosebit de optimiste (începând chiar cu ministrul de atunci al Finanţelor, Ioana Petrescu, care i-a declarat preşedintelui Traian Băsescu, la Cotroceni, că susţine „din tot sufletul“ această măsură), dar statisticile oficiale arată un impact minor în bugetul de stat.

Concret, din datele Ministerului Finanţelor privind încasările bugetare din sursa CAS reiese că în perioada octombrie 2014 – august 2015 au fost de aproximativ 47 de miliarde de lei, nici mai mică, nici mai mare decât sumele colectate în aceleaşi perioade din anii anteriori.

Poate că, la execuţia bugetară pe primele 10 luni din acest an, vom afla chiar că suma colectată din octombrie 2014 până în octombrie 2015 a fost mai mare, ceea ce n-ar fi neapărat o surpriză.

De ce? Pentru că salariaţii chiar au plătit mai mult, pe măsură ce le-au crescut veniturile.

Deducerile salariale nu au mai fost majorate din 2004, astfel că suma plătită statului a crescut, practic, odată cu salariul.

Citiți mai multe despre efectele reducerii CAS pe „Adevărul”

Share on Facebook4Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone