Cupru Min a obţinut în 2016 cea mai mare producţie din istoria societăţii şi vrea să vândă prin Bursa de Mărfuri

România nu se numără printre ţările cu rezerve mari de minereu de cupru, Cupru Min fiind, în prezent, singurul producător de concentrat din ţară
Compania Cupru Min SA Abrud, controlată de Ministerul Economiei, estimează pentru acest an o producţie record de concentrat de cupru, cea mai mare din istoria companiei, şi un profit net de 3,3 milioane lei, asemănător celui de anul trecut, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea News.ro.

”2016 este un an record în care Cupru Min obţine cea mai mare producţie de concentrat de cupru din istoria companiei: 39.000 tone. Faţă de anul trecut vom livra suplimentar peste 1.200 de tone de concentrat. Estimăm că se vor obţine 7.800 de tone de cupru, cu peste 200 de tone mai mult decât în 2015”, a precizat compania, pentru News.ro.

Aceste rezultate se datorează programelor de optimizare a procesului de producţie, spun reprezentanţii societăţii.

”Prin folosirea unui încărcător frontal mobil – care este un utilaj modern, de mare capacitate, având în acelaşi timp un consum energetic redus – a crescut productivitatea muncii în cariera Roşia Poieni. Am reuşit, deci, să extragem mai mult minereu şi să obţinem mai mult concentrat de cupru din volumul de rocă dizlocat”, se arată în răspunsul companiei.

Pe de altă parte, inginerii de la Cupru Min au adus uzina de preparare la un randament superior, reducând costurile de producţie, explică oficialii producătorului de cupru.

”În acest an produsul nostru este mai bun calitativ, adică are un conţinut de cupru mai mare cu 1,5% faţă de anul trecut”, a precizat societatea.

Compania subliniază că, în regândirea strategiei comerciale, urmăreşte maximizarea profitului şi ”are în vedere modalităţi alternative de vânzare, inclusiv licitaţii deschise prin Bursa Română de Mărfuri, evaluând iniţierea unui program de vânzare pe loturi cu cantităţi predeterminate”.

Piaţa cuprului este ghidată de bursa specializată de la Londra, London Metal Exchange, ale cărei cotaţii determină valoarea tranzacţiilor la nivel global.

România nu se numără printre ţările cu rezerve mari de minereu de cupru, Cupru Min fiind, în prezent, singurul producător de concentrat din ţară.

”Neavând la dispoziţie o uzină metalurgică prin care cuprul electrolitic să fie extras din concentratul pe care îl obţinem, piaţa internă este restrânsă. Pe scurt, noi nu vindem cupru, ci un produs cu înalt conţinut de cupru. Acesta este căutat de traderi, care achiziţionează cantităţi impresionante din mai multe surse, pentru a-l revinde unor mari uzine metalurgice. Suntem, deci, pe o piaţă intermediară, suportând restricţiile pe care le-am amintit, alături de alte particularităţi de natură geologică”, a precizat Cupru Min.

Compania estimează pentru acest an un profit net de 3,3 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 129 de milioane lei, rezultate financiare influenţate de cotaţia cuprului pe pieţele internaţionale.

”2016 nu a fost un an bun pentru piaţa cuprului: preţul mediu stabilit de Bursa din Londra a fost de 4.725 dolari/ tonă, faţă de 5.100 dolari/tonă în 2015. Consecinţele s-au simţit în rezultatele financiare ale companiilor de profil. În pofida acestui context nefavorabil, Cupru Min reuşeşte un rezultat financiar deosebit, având un profit net similar cu cel de anul trecut: 3,3 milioane de lei faţă de 3,4 milioane în 2015”, potrivit companiei.

Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 140,8 milioane lei (circa 32 milioane euro), potrivit bilanţurilor depuse la Ministerul Finanţelor.

Reprezentanţii Cupru Min spun că performanţele înregistrate se datorează scăderii costurilor de producţie, în paralel cu creşterea cantităţii şi calităţii produsului finit.

”Tocmai scăderea preţului ne-a determinat să adoptăm seria de măsuri prezentată anterior, măsuri care au contribuit la scăderea break-even-ului companiei, astfel încât să compensăm scăderea preţului la cupru. Aşa cum am arătat, deşi producţia estimată pentru anul acesta este mai mare, comparativ cu anul 2015, preţul mai mic la cupru a făcut ca cifra de afaceri şi profitul net să fie ceva mai mici. Dar condiţiile de livrare mai bune decât anul trecut şi producţia de concentrat de cupru şi metal recuperat a făcut ca diferenţa mare de preţ să fie aproape compensată”, a menţionat conducerea companiei.

Cupru Min are în jur de 540 de angajaţi, iar ca obiect de activitate exploatarea şi valorificarea resurselor şi rezervelor de minereu de cupru din zăcământul Roşia Poieni.

Compania deţine aproximativ 60% din rezerva de cupru a României.

Sursa: News.ro