Cum va arăta „Prima Casă“ în 2017

Cererea de apartamente noi ar putea crește în urma modificării programului „Prima Casă“ FOTO: Mediafax
Programul guvernamental a fost modificat începând cu acest an, astfel că statul va garanta 50% din valoarea creditului doar pentru achiziționarea de locuințe noi sau consolidate.

Anul 2017 aduce modificări programului guvernamental „Prima Casă“, astfel că statul nu va mai acorda o garanție de 50% din valoarea creditului în cazul achiziționării oricărei locuințe, fie ea nouă sau veche.

Potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate la finalul anului trecut, începând cu 1 ianuarie 2017, locuințele noi și cele consolidate vor beneficia în continuare de o cotă de garantare de 50%, în vreme ce proprietățile ce nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate în proporție de maximum 40%. „Prin diferențierea categoriilor de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul acestui program și individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuințelor achiziționate se urmărește crearea de condiţii favorabile atât pentru creșterea fondului locativ, cât și pentru îmbunătăţirea celui existent, în concordanță cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului «Prima Casă» pentru 2017-2021“, explicau reprezentanții Executivului Cioloș, la sfârșitul lui 2016. Conform actului normativ, în categoria „locuințelor noi“ se încadrează imobilele recepționate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De o garanție de 50% vor beneficia și unitățile locative care au fost supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Cererea de apertamente noi va crește

Băncile comerciale urmează, astfel, să-și adapteze condițiile de creditare în funcție de ultimele modificări aduse programului „Prima Casă“. Consultanții imobiliari se așteaptă, după modificarea „Prima Casă“, ca cererea pentru locuințe noi să crească în acest an, în detrimentul celor vechi, tendință care se va reflecta și în nivelul prețurilor. „Este posibil și chiar de așteptat să vedem o curbă de creștere mai accentuată pe zona apartamentelor noi, ca urmare a garanțiilor diferențiate acordate acum prin «Prima Casă» – locuințe noi versus vechi“, este de părere Răzvan Cuc, președintele rețelei Re/Max România, potrivit portalului de specialitate Imobiliare.ro.

Programul „Prima Casă“ a tains cote-record în 2016, în contexrul dezbaterilor aprinse privind legea dării în plată, dar și al creșterii avansurilor solicitate de băncile comerciale pentru creditele imobiliare standard. Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2016, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 30.044 de garanții „Prima Casă“, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei, potrivit Imobiliare.ro. De la lansarea programului guvernamental, în vara anului 2009, și până în octombrie 2016, s-au acordat 201.080 de garanții, cu o valoare cumulată de 17,2 miliarde de lei, cu o valoare a creditelor de 34,4 miliarde de lei. În primul an de derulare, programul presupunea o garanție din partea statului de 100% valoarea creditului. Rata creditelor neperformante din programul „Prima Casă“ este de numai 0,3%, iar până în prezent au fost executate 508 garanții.

Principalul avantaj al creditelor „Prima Casă“ îl constituie avansul minim solicitat – de numai 5% din valoarea locuinței ce urmează să fie achiziționată, dacă aceasta nu depășește echivalentul a 60.000 de euro în cazul locuințelor vechi, respectiv 75.000 de euro în celor noi. De asemenea, dobânda creditului „Prima Casă“ – formată din indicatorul ROBOR la trei luni plus o marjă a băncii de cel mult 2 puncte procentuale – este un alt punct atractiv al programului, care permite acordarea de finanțări numai în moneda națională.