Cum se îngrămădesc românii în propriile case

Raluca Florescu 06-11-2016
Suprafaţa medie a unei locuinţe din România depăşeşte cu puţin 40 de metri pătraţi FOTO: Adevărul
Peste 95% din români locuiesc în casele pe care le dețin, potrivit statisticilor europene. Cu toate astea, la nivelul Uniunii Europene, suntem pe primul loc în topul celor mai proaste condiții de trai, cu locuinţe mici şi de calitate slabă.

Zeci de mii de locuințe se dau în folosință în fiecare an. Mai mult, potrivit statisticilor, în România avem o locuință la aproape doi locuitori, dat fiind că populația țării, potrivit celui mai recent recensământ, era de circa 19 milioane de persoane, iar fondul locativ include circa 8 milioane de unități.

Cu toate astea, locuințele din România sunt mici și proaste calitativ, dacă ne raportăm la condițiile din restul țărilor UE. Peste 50% din români trăiesc în condiții improprii, locuiesc în spații supraaglomerate, specifice unei vieți sărace.

Românii, proprietari prin excelență

Potrivit statisticilor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, în proporție covârșitoare, de peste 90%, românii dețin casele în care locuiesc. Pe de altă parte, o proporție infimă a populației plătește rate la case, locuiește cu chirie sau într-o locuință pe care nu o deține, dar fără a plăti chirie.

Sursa menționată arată că 96,1% din români trăiesc în casele pe care le dețin, procent cu care România ocupă primul loc în UE în topul statelor cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Pe locul doi se află Croația, cu o pondere de 95% a proprietarilor, Lituania, cu circa 94%, Bulgaria, cu circa 93% și Slovacia, cu circa 92%. Este vorba de persoane care dețin o casă fără a avea credit la bancă.

La polul opus, țările cei mai puțini proprietari de locuințe sunt Olanda (7%), Suedia (8%) și Danemarca (12%), potivit celor mai recente date ale Eurostat, valabile pentru anul 2014.
În toate țările din UE, procentul populației care deține o proprietate sau locuiește într-o casă cumpărată prin credit imobiliar depășește 50%.

Cele mai proaste condiții de trai

Când vine vorba de condițiile în care locuiesc românii, acestea sunt la cel mai jos nivel, din întreaga Uniune Europeană. Astfel, 52,3% din români trăiesc în condiții de supraaglomerare. Ţara noastră este urmată de Ungaria, cu 44,6%, Polonia – 44,2%, Bulgaria – 43,3% și Croația – 42,1%. La polul opus, țările cu cei mai puțini cetățeni care locuiesc în spații supraaglomerare sunt Belgia (2%), Cipru (2,2%) și Irlanda (2,8%). Circa 17,1% din populația celor 28 de țări membre UE trăiește în astfel de condiții.

Dacă ne gândim la suprafețele mici ale caselor românești, la apartamentele de câte două camere care ocupă 40 de metri pătrați, înțelegem de ce ne aflăm pe primul loc în clasament.
Într-un clasament al spațiului ce revine, în medie, unei locuințe, România se afla pe ultimul loc în UE, cu 46,9 metri pătrați, în anul 2012. Pe poziții intermediare se regăseau Lituania și Letonia, cu 68,1 metri pătrați, respectiv 69,1 de metri pătrați. De departe țara cu cele mai spațioase locuințe este Cipru, cu o suprafață medie de 156,4 metri pătrați. La nivelul UE, spațiul mediu al unei locuințe era de 102 metri pătrați.

Românii cu credite, supraîndatorați

Românii care au încercat să-și îmbunătățească condițiile de trai cumpărând o locuință prin credit și-au făcut de multe ori prost socotelile. În prezent, suntem țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent de supraîndatorați, în rândul românilor cu credite pentru locuință, respectiv 31,1% din total. România este urmată de Grecia, unde procentul de supraîndatorați este de 29,2%. Elenii sunt urmați de slovaci, cu 26,2%, și de unguri, cu 26%.

Creștere cu 25% a construcțiilor de locuințe

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în primul trimestru al anului, construcţiile de locuinţe au crescut cu 25,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 11.590 locuinţe. Față de același trimestru al anului trecut, numărul locuinţelor terminate din fondurile private a crescut cu 2.633 locuinţe. Cea mai mare creștere de locuințe nou construite, de la un an la altul, a fost raportată de regiunea Nord – Est (+1211 locuinţe), urmată de regiunea Nord – Vest (+496) și de regiunea Sud – Est (+378). Scădere a numărului locuinţelor terminate s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Bucureşti – Ilfov (-414 locuinţe).

Print