Cum poți obține roșii mai gustoase cu ajutorul altor plante din grădină

Agrointeligența 19-05-2016
Busuiocul nu protejează tomatele de dăunători, însă îmbunătățește aroma roșiilor FOTO: Guliver / Getty Images
Cultivarea plantelor care se „agreează“ reciproc, adică nu se concurează pentru lumină, apă și elemente nutritive este o tehnică folosită de sute de ani și este una dintre metodele-cheie în agricultura biologică. Astfel, plantele-companion îndeplinesc atât un rol practic cât și estetic în orice grădină. Acestea se „protejează“ reciproc de dăunători și îmbogățesc solul cu substanțe nutritive. Folosind acest sistem de plantare nu doar că o să ai o grădină spectaculoasă, dar și recolta obținută va fi una mult mai însemnată.

Pentru că este important să ai o cultură de tomate sănătoasă, este important să știi care sunt plantele ce te pot ajuta să obții o producție bună, ce pot fi plantate împreună cu roșiile, ferindu-le pe acestea din urmă de dăunători și atrăgând insecte benefice cu rol important în obținerea de recolte bogate.

În cele ce urmează, Agrointeligența vă prezintă care sunt plantele cele mai indicate a fi plantate lângă cultura de tomate:

1. Ceapa, usturoiul, arpagicul inamicul păduchilor și melcilor

Aceste plante, datorită mirosului puternic pe care-l emană, țin numărul păduchilor (afidelor) de plante sub control. Arpagicul respinge fluturii de varză și musca morcovului. Ceapa respinge pe lângă afide și melcii, iar usturoiul respinge gândacul japonez, acarienii, furnicile și iepurii. De asemenea, usturoiul respinge și ucide musculițele albe.

2. Busuiocul îmbunătățește aroma roșiilor

În ciuda faptului că busuiocul nu protejează tomatele de dăunători, cu toate acestea fac o echipă bună. Despre busuiocul se spune că îmbunătățește aroma roșiilor și cu cât vor fi mai apropiate rândurile de roșii de cele de busuioc, cu atât aromele vor fi mai puternice.

3. Limba mielului „magnet“ pentru albine

Limba mielului este considerată a fi o plantă-companion universală. Aceasta este o plantă perenă, care provine din flora spontană și crește până la maxim 60 cm înălțime și poate fi plantată pe orice tip de sol. Limba mielului, crește rezistența la boli și dăunători și protejează tomatele din atacul insectelor. Cultivată pe lângă tomate, această plantă respinge și omoară viermele cu corn, un dăunător al roșiilor. De asemenea, florile acestei plante sunt ca un magnet pentru albine, care la rândul lor vor poleniza și vor îmbogăți cultura. Pe lângă albine, limba mielului atrage și insecte prădătoare, cum ar fi buburuzele.

Citeşte pe Agrointeligenţa ce alte plante de grădină sunt indicate pentru a fi plantate lână cultura de tomate