Cum poti economisi intr-o casa inteligenta

Copyright @Somfy SAS Arnaud Childéric Somfy casa inteligenta
În anumite regiuni din România, iarna durează mai mult decât 3 luni pe an. De aceea, trebuie să fim pregătiți din timp să o întâmpinăm și să ne punem la punct sistemul de încălzire și bugetul pentru facturi încă din octombrie.

Pentru că, în timpul iernii, costurile de încălzire cresc considerabil, mulți români încep să pună bani deoparte încă de la începutul toamnei pentru facturile de încălzire din lunile friguroase.
Există numeroase metode de economisire care nu sunt ușor de implementat, însă nu vom vorbi despre ele în acest articol. Dacă dorești să nu fii nevoit să apelezi la astfel de metode și să îți trăiești viața la fel de confortabil în orice anotimp, investește o singură dată în locuința ta pentru a o transforma într-o casa inteligenta.

Odată ce ai făcut acest pas, cu ajutorul tehnologiilor inovatoare Somfy, nu va mai fi nevoie să îți faci griji în privința facturilor de încălzire pe timp de iarnă.

Iată câteva tehnologii specifice unei case inteligente care te ajută să îți reduci costurile considerabil, în orice anotimp.

Metode de a economisi intr-o casa inteligenta

#1 Telecomanda universală

Fie că folosești sisteme de umbrire precum rulouri exterioare, jaluzele interioare sau perdele, pe toate le poți dota cu motoare Somfy pe care să le acționezi din telecomandă. Aceeași telecomandă poate fi folosită și să acționezi automatizari usi de garaj, porți de acces sau copertinele de pe terasă.
Telecomanda funcționează cu baterii, iar comanda pe care o transmite se realizează prin unde radio. Această tehnologie a fost dezvoltată de inginerii Somfy, de-a lungul timpului, pentru a aduce mai mult confort și siguranță în casa ta.

De fiecare dată când vrei să îți reglezi intensitatea luminii naturale din cameră sau să deschizi de la distanță poarta sau garajul, telecomanda cu baterii de la Somfy îți va fi cel mai bun prieten. Odată cu confortul sporit și economia de timp, vine și economia de energie.

#2 Automatizarea jaluzelelor

Folosind în mod inteligent jaluzelele, rulourile sau perdelele, poți profita de modul cum pătrunde lumina solară în locuința ta. De exemplu, poți programa jaluzelele să se deschidă automat odată cu primele raze de soare ale dimineții și să se închidă la apusul soarelui. Astfel, profiți mai mult de lumina naturală, fără să fie nevoie să aprinzi vreun bec, dar și de căldura razelor solare care pătrund pe geamul tău.

Acest scenariu se poate programa în orice zi, chiar și atunci când nu este nimeni acasă. În felul acesta, profiți la maxim de lumina și căldura naturală, ceea ce înseamnă că centrala termică va porni mai rar.

Copyright @Somfy SAS Arnaud Childéric – Jaluzele automate

#3 Senzori de mișcare

De multe ori avem tendința să lăsăm luminile aprinse, chiar și atunci când nu suntem în cameră. În multe cazuri, probabil ai văzut și tu lumini exterioare la case lăsate aprinse peste noapte.
Un senzor de mișcare nu ar permite acest lucru. El detectează mișcarea și acționează aprinderea luminii doar în cazul în care este detectată prezența unei persoane care folosește spațiul respectiv.
Acești senzori te pot ajuta să reduci considerabil consumul de curent.

#4 Rulouri exterioare automate

Chiar dacă deții deja un sistem de jaluzele sau perdele care îți protejează intimitatea în locuință, rolul unui set de rulouri exterioare ar putea aduce beneficii în plus.
În primul rând, ele oferă siguranță ferestrelor tale. În poziție închisă, ele pot descuraja hoții să încerce orice tentativă de pătrundere forțată dar și vor proteja geamurile de vremea rea, precipitații și vânt puternic.

În al doilea rând, rulourile închise vor avea efect de izolare dinamică. Fiind dotate cu senzori și controale Somfy, rulourile se vor adapta automat condițiilor climatice. Pentru că știm cu toții că pe timpul iernii se va pierde căldură prin intermediul ferestrelor, rulourile vor preveni aceste pierderi și vor scădea consumul de energie cu până la 40%.

Iarna, de exemplu, în perioadele însorite din zi, rulourile se vor deschide automat, permițând razelor solare să contribuie la crearea unui efect de seră în încăpere, menținând o temperatură ridicată în interior.

Seara, rulourile se vor închide, acoperind ferestrele pentru a le izola termic și a preveni pierderile de căldură. Între rulou și fereastră se va forma o pătură de aer cald, care va preveni înghețul geamurilor tale, respectiv aburirea și umezirea acestora pe interior.

Astfel, dacă toate ferestrele casei tale sunt dotate cu rulouri automate, cu ajutorul izolării dinamice, vei putea menține pe timpul iernii o temperatură constantă în locuința ta.

Copyright somfy SAS Sémaphore -Rulouri automate

#5 Ceasul și termostatul programabil

Pentru a beneficia de efectul produs de sistemele de umbrire (jaluzele, perdele, rolete, falduri etc), un ceas programabil te va ajuta să setezi programe preferențiale pentru deschiderea sau închiderea lor automată.

Toate aceste sisteme vor acționa astfel încât să prevină scăderile sau creșterile de temperatură din locuința ta.

Termostatul programabil, pe de altă parte, previne pornirea centralei termice când nu este necesar și menține, în mod automat, o temperatură plăcută și constantă în încăpere. Un astfel de termostat poate fi controlat și din telecomandă dar și de la distanță. Astfel, dacă de exemplu vrei să fie deja cald când ajungi acasă, poți seta acționarea centralei de către termostat, cu puțin timp înainte de ora la care ajungi.
În plus, chiar dacă pleci de acasă și lași din greșeală o fereastră deschisă, termostatul programabil va avea grijă ca centrala să funcționeze la capacitate minimă, prevenind eventuale costuri neprevăzute.

Așa cum poți observa, acestea sunt doar câteva moduri prin care sistemele pentru o casă inteligentă îți aduc economii de energie.

Echipamentele Somfy Home Motion îți fac viața mai ușoară, îți reduc costurile de încălzire și îți oferă mai mult timp pentru activitățile preferate.