Cum cumperi de la Fisc o casă rămasă fără moștenitor

Raluca Florescu 08-11-2016
Succesiunile vacantese vând de multe ori la preț de chilipir
O categorie aparte de bunuri scoase la vânzare de Fisc sunt succesiunile vacante. Proprietari au murit fără a lăsa moștenitori, și care au intrat în posesia statului. Acestea devin adevărate chilipiruri, pe măsură ce statul diminuează prețul, de la o licitație la alta

Imobilele sau alte bunuri care au aparținut persoanelor decedate, pentru care nu s-au găsit succesori, intră în proprietatea statului. Prin departamentul de valorificare bunuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le pune spre vânzare. Prețurile cerute de stat sunt, de cele mai multe ori, sub nivelul pieței.

Aceste bunuri, denumite succesiuni vacante, sunt destul de rare printre ofertele ANAF. Lunar apar în evidența Fiscului câteva zeci de astfel de oferte. Cei interesați pot găsi informații despre imobilele scoase la vânzare la rubrica „Anunțuri” de pe site-ul ANAF, în categoria „Valorificare bunuri ale statului”, unde sunt prezentante atât detaliile bunurilor, cât și ale licitației.  

Succesiuni vacante licitate sub prețul pieței
 
De exemplu, pe data de 17 noiembrie, Direcția Finanțelor Publice Prahova organizează licitația pentru vânzarea, în Sinaia, a unui apartament  cu două camere, cu suprafață de circa 45 mp, prețul de pornire fiind de circa 22.000 de euro (100.000 de lei). Prețul este destul de avantajos în condițiile în care un apartament de două camere în această localitate valoarează între 35.000 și  50.000 de euro, în funcție de amplasament.

Potrivit responsabililor de vânzare, este vorba despre o succesiune vacantă. Fostul proprietar locuia în Germania, iar după decesul acestuia, notarul desemnat de stat nu a reușit să descopere rude până al gradul al șaptelea, cărora le-ar fi putut încredința moștenirea. Alte succesiuni vacante care urmează să fie scoase la licitație sunt prezentate în categoria „Valorificare stocuri”, pe site-ul ANAF. Aici unde sunt trecute toate succesiunile intrate în proprietatea statului și care au fost deja evaluate. De exemplu, un  imobil din localitatea Petroșani, împreună cu terenul aferent, de 345 de metri pătrați, este evaluat la un preț de 41.500 de lei și urmează să fie scos la licitație. De asemenea, au fost evaluate și urmează să fie vândute  mai multe parcele de teren reprezentând succesiuni vacante  din Ocolișul Mare, comuna Bretea Romană, prețurile fiind cuprinse între 600 și 4.300 de lei și diferind în funcție de suprafață.

Licitația și vânzarea

„Pentru vânzare este nevoie să depuneți la Trezorerie o garanție de 10% din prețul de pornire. După ce câștigă licitația și virează banii pentru imobil, cumpărătorul primește o chitanță, iar în circa o lună se încheie contractul de vânzare-cumpărare, între stat și câștigătorul licitației, la notariat”, ne-au comunicat reprezentanții Fiscului responsabili de vânzarea unor succesiuni vacante. Primul preț de vânzare corespunde cu evaluarea imobilului. Dacă imobilul nu este valorificat, prețul poate scădea la 75% din estimarea inițială. Dacă nici la a doua licitație bunul nu se vinde, prețul se poate reduce, din nou, așa încât, dacă la a treia licitație se prezintă un singur cumpărător, achiziția se poate face la un preț negociat între acesta și organizatori. Prețul final nu poate fi însă mai mic decât 25% din evaluare.

Posibilitatea de a câștiga bunul în instanță

Normele care legiferează succesiunile vacante stabilesc și ce se întâmplă dacă, după vânzarea imobilului de către Fisc, apare un moștenitor. Astfel, potrivit hotărârii 731 din 4 iulie 2007, „certificatul de vacanță succesorală (prin care statul intră în proprietatea imobilului respectiv) nu poate fi modificat, înlocuit sau anulat decât printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă”.

Prin urmare, dacă o astfel de succesiune este deja în proprietatea statului, bunul imobil nu poate fi recuperat de un eventual moștenitor decât prin sentință judecătorească. Dacă bunul a fost deja valorificat de stat, moștenitorul sau persoana îndreptățită să intre în posesia acestuia va primi suma rezultată din valorificare. Astfel, aceeași hotârâre prevede că „organele de valorificare restituie bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului sau contravaloarea acestora, în baza hotărârilor judecătorești rămase definitive și irevocabile. În cazul bunurilor trecute în proprietatea statului în baza unei ordonanțe emise de procuror, restituirea se poate face și în baza unei ordonanțe emise de procuror. În cazul bunurilor valorificate, restituirea contravalorii acestora se face la nivelul valorii recuperate în urma valorificarii”.

Potrivit unor notari consultați de „Adevărul”, dezbaterea succesiunii o pot cere rudele de până la gradul trei – patru. Cu toate astea, pretenții asupra unui bun imobil pot ridica și creditori ai defunctului, care cer restituirea datoriei etc.