Cum a ajuns un kilogram de fân uscat să coste dublu față de unul de boabe de porumb

Cum a ajuns un kilogram de fân uscat să coste dublu față de unul de boabe de porumb FOTO: Guliver / Getty Images
În timp ce unii fac licitații cu dedicație, în care prețurile sunt aranjate să fie cât mai mici, în cazul crescătorilor de animale, situația stă taman pe dos.

În județul Sibiu, cu ajutorul unui evaluator profesionist, la calcularea unui preț pentru închirierea pajiștilor, costul pe care fermierii îl au de suportat pentru fiecare kilogram de fân ajunge de 1,40 lei, chiar 1,50 lei, dublu față de prețul pe care l-ar plăti dacă ar cumpăra și ar da animalelor doar boabe de porumb, scrie Agrointeligența.ro.

O astfel de situație, deloc singulară, se petrece în județul Sibiu, în ceea ce Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România numește „astăzi oraș, că nu mai e comună”. Cel mai probabil este vorba despre Săliște, o localitate poziționată în Mărginimea Sibiului, unde oieritul este nu doar o tradiție, dar și principala sursă de venit a oamenilor.

„Pajiștile și pășunile dintotdeauna au aparținut domeniului public. Aceste pășuni erau ale comunității. Unii primari le-au trecut din domeniul public în domeniul privat al primăriilor. Primăriile au devenit proprietari (…) Normal că acum, fiind private, nu mai pot să fie atribuite direct aceste suprafețe (…) Trebuie să aplice Legea achizițiilor publice și sunt obligați să le dea la licitație. Au plecat licitațiile (…) de la 880 de lei hectarul. De la atât pornea licitația. Am întrebat: de unde ați scos cifra asta? Au adus un evaluator și s-a făcut o evaluare a masei verzi, s-a scos undeva la 11.000 de kilograme de masă verde la hectar”, a declarat Marcel Andrei.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.