Cu cât se mai închiriază în acest an un spațiu comercial pe litoral

Spațiile comerciale situate în zonele aglomerate din Mamaia au cele mai mari prețuri FOTO: Mediafax
După ce sezonul de anul trecut a fost considerat unul dintre cele mai bune de operatorii în turism și cei care au avut spații comeciale pe litoral s-au bucurat și ei de câștiguri record.

Mai este exact o lună până la prima minivacanță pe litoral, iar proprietarii de spații comerciale și de pozite din zona stațiunilor românești de la Marea Neagră au fixat deja prețurile pentru chirii.

Închirierea unui spațiu diferă, în funcție de amplasare, dotări și evident, spațiu. Și anul acesta, cele mai scumpe spații se găsesc în stațiunea mamaia sau în nordul orașului Constanța, iar cele mai ieftine în zona de sud a litoralului.

De exemplu, dacă în Mamaia, pentru a închiria un în apropierea plajei se solicită între 10 și 20 de euro pe metru pătart, în Eforie sud, cererea este de cel mult 5 – 10 euro pentru un metru pătrat. Evident acestea sunt prețurile de plecare, în majoritatea cazurilor proprietarii arătându-se deschiși pentru ușoară negociere.

Oferte pe tot sezonul

Pentru a nu se mai încurca cu jumătăți de măsură, proprietarii de spații de pe litoral preferă să facă oferte pentru tot sezonul. În această situație prețurile nu au mari diferențe între nordul și sudul litoralului. Negocierea se duce însă pentru facilități.

Citiți și: Războiul Litoralului – Cum ne-au furat bulgarii turiștii și ce le-au oferit să revină în stațiunile lor

O astfel de ofertă din stațiunea Mamaia a fost listată la anunțuri la 32.000 de euro pentru întreg sezonul. Este vorba de un spați care are 1.300 de metri pătrați construiți și o suprafață utilă de 1.200 de metri pătrați. Spațiul este de tiip open space și este amplasat chiat în zona Mamaia – Cazino. În preț sunt incluse și camerele pentru personal.

La Eforie Sud una dintre oferte vizează o pensiune cu opt camere desfășurată pe 600 de metri pătrați cu restaurant și terasă, pe malul mării la 13.000 de euro pe sezon.

Mai la sud, în Mangalia, alte pretenții, alte oferte. Un bar, situat în oraș, complet utilat, cu o suprafață de 70 de metri pătrați și o capacitate de 30 de persoane se închiriazi cu 1.200 de lei pe lună. Proprietarul pune la dispoziția în acești bani inclusiv vesela, frigiderele și dozatorul de bere.

În Jupiter oferta ține pasul cu zona. Se solicită 10 euro pe metru pătart pe lună pe un spațiu de 270 de metri pătrați, pe plajă, pretabil pentru restaurant – autoservire. Un astfel de spațiu are o capacitate de 100 de persoane în interior și 100 pe terasă.

Cei care doresc să își deschidă o afacere pe litoral într-o zonă mai liniștită pot opta pentru Techirghiol. Aici un spațiu comercial de 90 de metri pătrați pretabil pentru magazin sau farmacie este închiriat cu 450 de euro pe lună, proprietarul arătându-se despus la negociere.

Citiți și: Litoralul românesc se reinventează cu servicii all-inclusive

Anul acesta au apărut și alt gen de oferte pentru închirieri. De exemplu, în Constanța, în special în zona portului sunt puse la dispoziție spații de depozitare. Sunt închiriate hale întregi prețul fiind undeva la 10 euro metru pătrat pe lună.

În Neptun este o ofertă cu totul diferită. Un proprietar scoate la închiriat o fermă și solicită în jur de 750 de euro pe lună.

Operatorii din turism au estimat la finalul sezonului trecut că în acest an numărul vizitatorilor de pe litoralul românesc va fi în creștere, în special în stațiunile în care mai multe spații de cazare au fost renovate.