Cu cât s-au mai îmbogăţit bogaţii lumii în 2016

Warren Buffett, fondatorul Berkshire Hathaway
Într-un an în care voturile populiştilor au reconfigurat puterea şi politica în Europa şi în Statele Unite, cei mai bogaţi oameni ai lumii încheie 2016 cu un câştig cumulat de 237 de miliarde de dolari.

Anul 2016 a debutat cu date dezamăgitoare privind economia Chinei, în iunie a fost marcat de votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, iar finalul acestuia a surprins prin victoria lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite. Între aceste evenimente majore, marile averi au fluctuat zilnic între creşteri şi pierderi, la închiderea tranzacţiilor de marţi acestea fiind în urcare cu 5,7%, la 4.400 de miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

„În general, clienţii au depăşit volatilitatea. 2016 a fost un an spectaculos pentru activele riscante, remarcabil luând în considerare începutul anului“, a declarat Simon Smiles, director de investiţii pentru clienţii cu averi mari la UBS Wealth Management.

Warren Buffett, marele câştigător

Cele mai mari câştiguri au fost obţinute în 2016 de al doilea cel mai bogat om al planetei. Warren Buffett şi-a mărit averea cu 11,8 miliarde de dolari. Compania de investiţii a lui Buffett, Berkshire Hathaway, a înregistrat o creştere puternică a activelor în sectorul transporturilor aeriene şi cel bancar, în urma victoriei lui Trump în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

Buffett, care s-a angajat să renunţe la majoritatea averii în scop caritabil, a donat în iulie acţiuni Berkshire Hathaway evaluate la 2,6 miliarde de dolari. Miliardarul american a devenit al doua cel mai bogat om din lume la două zile după victoria lui Trump, care a declanşat creşterea cotaţiilor bursiere. Averea lui Buffett a crescut în acest fel cu 19% pe ansamblul anului, la 74,1 miliarde de dolari.

Miliardarii planetei nu l-au susţinut pe Trump

Câştigurile individuale au fost dominate de americani. Patru dintre cele mai mari cinci creşteri ale averilor în cadrul indicelui Bloomberg au fost înregistrate de americani. Între aceştia se află co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat om din lume, cu 91,5 miliarde de dolari, şi petrolistul Harold Hamm.

Cei mai bogaţi americani s-au opus în mare parte lui Trump, în timpul campaniei, între aceştia fiind şi Mark Cuban, proprietarul Dallas Mavericks, care a declarat în luna mai că acţiunile ar putea scădea cu până la 20% dacă Trump va câştiga preşedinţia.
Miliardarii americani, inclusiv Buffett, au preferat-o pe rivala lui Trump, democrata Hillary Clinton. Totuşi, ei au profitat de victoria republicanului, mărindu-şi averile cu 77 de miliarde de dolari prin avansul post-electoral al acţiunilor, alimentat de aşteptările că reglementările vor f relaxate, iar industria americană va avea de câştigat.

Cine sunt pierzătorii

Francezul Bernard Arnault este singurul non-american între cei mai buni cinci performeri ai anului 2016, el adăugându-şi 7,1 miliarde de dolari la averea sa, care a ajuns la 38,9 miliarde de dolari. Compania sa, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, a anunţat că piaţa chineză a bunurilor de lux se îmbunătăţeşte.

Gates a rămas cel mai bogat om din lume pe tot parcursul acestui an. Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa, fondator al grupului de modă Zara, s-a menţinut pe poziţia a doua în cea mai mare parte a anului, dar în noiembrie i-a cedat locul lui Buffett. Ortega, a cărui avere a scăzut cu 1,7 miliarde de dolari în acest an, se află pe locul al treilea, cu 71,2 miliarde de dolari.

Fraţii miliardari Charles şi David Koch au pierdut fiecare în acest an câte 2 miliarde de dolari, după ce grupul lor, Koch Industries, a estimat venituri anuale de până la 100 de miliarde de dolari, sub estimările iniţiale de 115 miliarde de dolari.

Temeri privind sectrorul tehnologiei

Averile din sectorul tehnologiei s-au plasat pe locul al doilea în clasament, cu 55 de miliardari care şi-au mărit averile în acest an cu 50 de miliarde de dolari, în pofida temerilor că administraţia Trump va introduce noi politici care ar putea să le afecteze companiile.

„Cred că trebuie să vedem care vor fi politicile administraţiei. Sper că vor susţine ştiinţa, tehnologia, toate lucrurile de care lumea a beneficiat cu adevărat“, a spus Sergey Valley, co-fondator al Google.

Pe primul loc în industria tehnologiei este fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, care şi-a mărit averea în acest an cu 7,5 miliarde de dolari, după ce şi-o dublase în 2015 la 60 de miliarde de dolari. El este urmat de co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care a câştigat 5,4 miliarde de dolari.

Majoritatea averilor din afara SUA nu au beneficat la fel de mult de victoria lui Trump ca cele ale americanilor, fiind afectate de fluctuaţiile preţurilor mărfurilor şi de aprecierea dolarului. Nouă din cele mai mari scăderi ale averilor în 2016 au avut loc în afara Statelor Unite, în funte cu al doilea cel mai bogat om din China, Wang Jianlin, care a pierdut 5,8 miliarde de dolari. Wang încheie anul pe locul 21 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 30,6 miliarde de dolari.

Averea prinţului saudit Alwaleed Bin Talal Al Saud a scăzut cu 20%, respectiv cu 4,9 miliarde de dolari. Alwaleed a anunţat în noiembrie că toate participaţiile sale la companii publice precum Citigroup sunt posibil de vânzare.

Declinul din China

Crearea de averi din China a intrat pe o traiectorie negativă în 2016 pentru prima oară de la înfiinţarea indicelui miliardarilor de către Bloomberg, acum cinci ani, bogaţii ţării pierzând 11 miliarde de dolari, pe fondul declinului indicelui Shanghai Shenzhen CSI 300 şi al deprecierii yuanului cu 7% faţă de dolar. Averea fondatorului Alibaba Group Holding, Jack Ma, cel mai bogat om din Asia, încheie anul cu o creştere de 3,6 miliarde de dolari, la 33,3 miliarde de dolari.

China are 31 de miliardari în indicele Bloomberg, care reunesc 262 de miliarde de dolari, în timp ce Statele Unite au 179 de miliardari, cu o avere cumulată de 1.900 de miliarde de dolari, iar Germania are 39 de miliardari, care deţin 281 de miliarde de dolari.
Miliardarii ruşi încep să lase în urmă efectele sancţiunilor americane şi europene, inversând scăderile combinate de 63 de miliarde de dolari din 2014 şi 2015 Ei şi-au mărit averile cu 49 de miliarde de dolari în 2016.

Perspectivele din 2017

Managerii de fonduri ai celor mai bogaţi oameni din lume se pregătesc pentru un început de an frenetic în 2017, când vor începe să se concretizeze schimbările cerute de alegători în 2016. „Trebuie să ne aşteptăm la evoluţii neaşteptate“, consideră Sabine Kaiser, fondator al firmei de consultanţă Skadvisory.