Criză de angajați în industrie și administrația publică

Raluca Florescu 18-11-2016
Statul duce lipsa de functionari
Numărul de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în al treilea trimestru cu 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 62.900, un nou maxim al ultimilor ani, şi a crescut şi faţă de trimestrul al doilea.

Cele mai multe locuri de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,81%), în sănătate şi în asistenţă socială, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata medie a locurilor de muncă vacante, care reprezintă proporţia posturilor neocupate în totalul locurilor de muncă disponibile, a fost în al treilea trimestru al acestui an de 1,34%, în creştere cu 0,11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. În al treilea trimestru din 2015, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 52.500, iar rata locurilor vacante de 1,16%.

Comparativ cu al doilea trimestru al acestui an, numărul locurilor de muncă neocupate a crescut cu 9,2%, fiind cu 5.800 de joburi disponibile mai mult.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,81%), în sănătate şi asistenţă socială (2,77%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,54%).

Criză de angajați în industrie

La nivelul economiei reale, cea mai mare criză de forţă de muncă se înregistrează în industria de prelucrare, unde în al treilea trimestru erau 17.800 de locuri de muncă vacante, adică 28% din numărul total la nivel naţional.

La polul opus, cele mai mici probleme în găsirea de forţă de muncă se înregistrează în industria extractivă, cu o rată a posturilor vacante de 0,10%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat aproape o treime din totalul locurilor de muncă vacante în al treilea trimestru, din care 9.900 în administraţia publică, 8.800 în sănătate şi asistenţă socială şi 2.800 în învăţământ, mai arată datele INS.