Creșterea cu 5,4% a Bursei de la Shanghai are efectul ochelarilor roz pentru analiștii economici

China a fost atât de uimită de reacția provocată pe piețele financiare din întreaga lume față de măsura de depreciere a propriei monede, încât economiștii consideră că pe termen scurt va ține din scurt cotația yuanului pentru a opri izbucnirea unui război valutar ce ar putea declanșa o criză financiară de amploare.
Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

„Economia globală este încă foarte fragilă, iar slăbirea monedei pentru competitivitatea economiei s-ar putea să aibă efect contrar subminând exporturile și investițiile”, a declarat un consultant al Cabinetului de la Beijing, citat de Business Insider.

Într-adevăr, marți, când a anunțat măsurile de relaxare monetară, banca centrală a spus că fluctuațiile cursului de schimb au provocat reducerea lichidității. Acesta este un semnal al ieșirilor de capital care s-au accelerat din cauză că investitorii se temeau că devalorizarea yuanului este de abia la început.

Decidenții politici au ales un moment greșit al hotărârii de a lăsa yuanul să floteze liber, suprapunându-se peste semnalele de încetinire abruptă a dezvoltării economice și cuplate cu prăbușirea pieței de capital.

Citiți și: Ce se va întâmpla cu China? Amintiți-vă de colapsul economiei ceaușiste din anii ’80

Deși a oficialii băncii centrale chineze au refuzat să facă vreun comentariu, analiștii financiari estimează că aceasta a cheltuit până acum din rezervele sale 340 de miliarde de dolari pentru a susține o economie care dă semne de oboseală și stoparea căderii cursului yuanului.

Țări ca Vietnam și Kazahstan au urmat imediat exemplul Chinei, efectuând deprecieri ale propriilor monede, ceea ce a sporit temerile unui iminent război valutar pe piețele emergente, care s-ar fi transmis și la economiile dezvoltate.

„Yuanul este puternic supraevaluat din perspectiva exporturilor și o depreciere ar fi de dorit”, a declarat un director al organismului de planificare a economiei din China, pentru Reuters. „Dar impactul global este mai mare ca efectele interne ale acestei măsuri”.

Politicienii chinezi sunt tot mai „flexibili”

După revenirea calmului pe piața valutară, economiștii se așteaptă la o reluare a procesului de depreciere, în special dacă FED-ul decide ridicarea dobânzilor în SUA. Dar, pe moment, părerea unanimă este că banca va interveni pentru susținerea cursului, 6,5 unități pentru un dolar fiind considerat pragul de rezistență.

Statutul Chinei, de țară cu cele mai mari schimburi comerciale din lume, depășind SUA încă din 2013 la acest capitol, face ca yuanul să fie o monedă „ancoră”, de referință, cu impact mare asupra celor valute importante.

Citiți și: China depreciază yuanul și dezlănțuie Războiul Valutelor. Iată și primii răniți

În plus, dorința băncii centrale de a accelera reformarea economiei poate genera volatilitate și pune  presiune pe cursul de schimb. Iar pentru ca yuanul să fie inclus de FMI pentru unitatea sa monetară – Drepturi Speciale de Tragere (DST) – este necesară stabilitatea cotației.

În ciuda revenirii de joi, indicele compozit al Bursei din Shanghai este cu 40% mai mic decât maximul din luna iunie. Această diferență nu este în măsură să convingă investitorii că vremea scăderilor a trecut.

O singură zi nu se poate confunda cu o tendință a pieței, mai ales că există bănuieli că la acest rezultat au contribuit limitările drastice impuse vânzătorilor,la fel și intervențiile directe ale guvernului, inclusiv prin achiziția de titluri de valoare. Creșterea de azi urmează să fie confirmată de evoluțiile ulterioare.

Prognoze super-optimiste

O altă veste bună vine din partea economiștilor de la Goldman Sachs. În cea mai recentă analiză a lor, aceștia consideră economia Chinei este mai solidă decât spun mulți dintre comentatori, și cu toate că în prezent există multe incertitudini, cu siguranță nu este în colaps.

Optimismul economiștilor de la Goldman Sachs se bazează, în ciuda rezultatelor slabe din prezent, pe flexibilitatea de care dau dovadă cei care elaborează strategiile de dezvoltare ale țării. În plus, aceștia anticipează o nouă reducere cu 25 de puncte procentuale a dobânzii cheie a băncii centrale și două noi reduceri cu câte 50 de puncte procentuale a rezervelor minime obligatorii ale băncilor comreciale.

Citiți și: Marele declin chinezesc: peste 40% din acţiunile companiilor locale au fost suspendate

În cadrul programului de reforme, care poate îmbunătății potențialul de creștere, sunt așteptate modificări ale politicii demografice, dar și schimbări în domeniile asigurărilor sociale și protecției mediului, și continuarea reformării întreprinderilor de stat.

Prognoza Goldman anticipează pentru trimestrul al treilea o creștere a PIB de 7,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, și de 8% în cel de al patrulea.

Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone