Costin Borc: Vreau oameni bine pregătiți profesional la conducerea întreprinderilor de stat

Costin Borc, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri FOTO: Eduard Enea
Conducerile întreprinderilor de stat au nevoie de oameni bine pregătiți profesional cu care să putem comunica, nu de staruri sau mari personalități, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Costin Borc, într-o dezbatere publică, transmite Agerpres.

,,Nu am o listă de numiri politice în buzunar. Nu vreau staruri și nu cred în miracole. Nu cred că o mare personalitate va veni să salveze întreprinderile din România. Voi fi bucuros dacă apare candidatul ideal, care nu vorbește româna, dar care a salvat deja 100 de societăți“, a spus ministrul Borc răspunzând reprezentanților Fondului Proprietatea.

Aceștia au apreciat drept „restrictivă“ cerința ca din CA să facă parte „persoane fizice cu cetățenie română sau a altor state din UE și domiciliul în România, bun cunoscător al limbii române“.

Documentul „Principiile de guvernanță corporativă în Întreprinderile de Stat“se va afla în perioada de consultări publice până la data de 25 februarie 2016, interval în care Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri invită asociațiile care derulează activități și proiecte în domeniul guvernanței corporative să trimită puncte de vedere cu privire la regulile și principiile elaborate.

„Acest document vreau să fie un model pentru aplicarea principiilor de guvernanță corporativă. Doresc să evităm supra-aglomerarea legislativă care poate duce la contradicții. Scopul este să facem ca toate companiile din portofoliul ministerului să meargă bine. Vreau profesionalizarea conducerii lor. Până acum, se pare că am fost interesați mai mult pe cine numim, nu de ce anume face omul pe care îl numim“, a mai spus Costin Borc.

Potrivit „Principiilor de guvernanță corporativă în Întreprinderile de Stat“, din consiliile de administrație ale companiilor de stat vor putea face parte persoane fizice cu cetățenie română sau a altor state din UE și domiciliul în România.

De asemenea, un viitor membru în CA la o companie de stat trebuie să fie absolvent de studii universitare cu diplomă de licență, cu experiență profesională de cel puțin 10 ani, dintre care minim 5 ani în funcții de management, și să cunoască bine limba română.