Contribuabilii din Bucureşti şi Ilfov îşi pot plăti taxele cu cardul. Lista unităţilor dotate cu POS-uri

Fiscul continuă programul de digitalizare. FOTO: Mediafax
Contribuabilii persoane fizice din București și județul Ilfov pot plăti taxele și impozitele fiscale și nefiscale cu cardul bancar la ghișeele din sediile administrațiilor începând de luni, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

„Persoanele fizice din municipiul București și din județul Ilfov vor putea plăti cu ajutorul cardului bancar la ghișeu, începând de astăzi, 29.08.2016“, se menționează în comunicat.

În acest scop au fost instalate 37 de POS-uri, în 21 de sedii care aparțin Administrațiilor Sectoarelor 1-6 ale Finanțelor Publice, Activității de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București și unităților de trezorerie subordonate (Trezoreriile Statului — Sectoarele 1-6 și Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Județului Ilfov).

Fisc Bucuresti POS

Patru bănci ofertează pentru ghiseul.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a primit patru oferte pentru frunizarea de servicii bancare de acceptare a plăților de impozite, taxe, contribuţii și a altor sume datorate bugetului, efectuate cu cardul bancar în Sistemul Național Electronic de Plăți (SNEP), disponibil la adresa www.ghiseul.ro.

Ofertele au fost depuse de Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română (BCR) și Garanti Bank.

Valoarea fără TVA a contractului a fost estimată între 1,56 milioane de lei și 1,87 milioane de lei, potrivit datelor ANAF.

Toate tranzacțiile efectuate prin SNEP vor fi comisionate cu cel mult 2% din valoare, dar suma nu va depăși 30 lei, care va fi suportată de Fisc.

Se pot face plăţi şi din străinătate

SNEP va accepta la plată cardurile emise sub sigla VISA, MasterCard sau echivalent, indiferent de țara în care aceste instrumente au fost emise.

În prima parte a lunii august, Ministerul Finanțelor a aprobat, printr-un ordin, lista impozitelor, amenzilor și a altor creanțe fiscale care vor putea fi achitate prin SNEP.

Conform Ordinului MFP 1.375/2016, persoanele fizice rezidente și nerezidente vor putea plăti 42 de tipuri de impozite (pe venit din activități independente, salarii, cedarea folosinței bunurilor, drepturi de proprietate intelectuală, dobânzi, premii, activități agricole, dividende, transferul titlurilor de valoare etc), precum și TVA, contribuții de asigurări, accize.

Totodată, vor putea fi achitate amenzi date de Antifrauda Fiscală, amenzi judiciare, penalități de nedeclarare.

În primele patru luni ale acestui an, prin ghiseul.ro au fost realizate circa 76.000 de plăți cu cardul, în valoare totală de peste 21 de milioane de lei.

Pentru comparaţie, în perioada martie 2011-2016, pe www.ghiseul.ro au fost efectuate peste 250.000 de plăți în sumă de peste 70 de milioane de lei.

Lansat în 2011, www.ghiseul.ro este un proiect inițiat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale, precum și a amenzilor de circulație.

Principalul avantaj al plății impozitelor și taxelor locale online cu orice card pe www.ghiseul.ro este posibilitatea de a plăti oricând și de oriunde, fără comision.