Consumul zilnic de gaz ar putea ajunge la 60 de milioane de metri cubi

Temperaturile scăzute au condus la creșterea consumului de gaze FOTO: Guliver/Getty Images
România ar putea înregistra un consum de 60 milioane de metri cubi de gaz pe zi dacă temperaturile se vor menține în continuare scăzute.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, România a depășit consumul mediu de gaz pe timp de iarnă, care este de circa 50 de milioane de metri cubi pe zi. Oficialul spune că o parte din gazul necesar în această perioadă este din import.

„Avem o mică componentă de import. Ea variază de la zi la zi. Este vorba de operatori economici sau distribuitori care își asigură necesarul din sursele pe care le consideră cele mai convenabile”, a declarat Grigorescu, citat de Agerpres.

Acesta a ținut să precizeze că, în acest moment, sistemul energetic național este stabil, însă precizează că fenomenele meteo au pus probleme celor care administrează acest sector.

„Trebuie să vorbim de siguranța funcționării sistemului și aici vorbim de gaz, de energie electrică, de grupurile pe cărbune. Trecem printr-o perioadă extrem de geroasă, o perioadă care nu s-a încheiat, au fost și intemperii. La începutul săptămânii am văzut linii de înaltă tensiune sau de medie tensiune smulse de vânt, stâlpi culcați la pământ. S-a intervenit în toate aceste situații. Au lucrat câteva sute de oameni la temperaturi foarte scăzute. S-a reușit reconectarea tuturor consumatorilor”, a adăugat Grigorescu.

Și consumul național de energie electrică a crescut în aceste zile geroase la niveluri record de peste 9.400 de MW, potrivit datelor Transelectrica, în condițiile în care, într-o zi normală de iarnă, consumul nu depășește 9.000 de MW.