România cartelată: Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de peste 50 de milioane de euro anul trecut

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu FOTO: Mediafax
Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 240,1 milioane de lei, valoare mai mare cu 12% comparativ cu anul 2014, înregistrându-se tototdată şi o creştere a numărului de companii care au recunoscut că au încălcat legea.

“A fost un an cu activitate intensă, în special prin numărul mare de investigaţii finalizate (21, n.r.). Ca număr de investigaţii, este cel mai mare număr de sancţiuni date de Consiliu în istoria lui, într-un an. De asemenea, şi cuantumul amenzilor a fost destul de mare. Este al doilea an ca nivel al sancţiunilor, sunt peste 50 de milioane de euro sancţiunile totale”, a declarat luni preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la prezentarea raportului anual.

El a subliniat că a crescut şi numărul agenţilor economici care îşi recunosc greşelile, informează Mediafax.

Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 21 investigaţii de încălcare a Legii concurenţei, faţă de 17 în anul 2014. Un procent de 66,6% din cazurile finalizate (14 din 21 de cazuri) au avut ca obiect înţelegeri verticale, iar 33,4% din cazurile finalizate (7 din 21 de cazuri) au vizat fapte de tip cartel sau practici abuzive.

“Anul trecut, cea mai importantă modificare şi cea mai de impact sunt schimbările la sistemul de recunoaştere a sancţiunilor. Până acum, recunoaşterea se făcea numai la finalul investigaţiei, de anul trecut ele se pot face mai devreme, deci pe parcursul investigaţiei. Reducerile de sancţiune sunt substanţiale, putem acorda reduceri de până la 30% din cuantumul de bază al amenzii. De când se aplică acest nou regim vedem un număr crescut de recunoaşteri. Anul trecut a fost un număr record de cazuri finalizate, iar numărul ăsta mare se datorează şi faptului că unele le-am putut rezolva pe baza recunoaşterilor, nu a mai fost nevoie să mergem cu procedura până la final, să avem audierile. Am reuşit să economisim cel puţin câteva luni de investigaţie”, a precizat Chiriţoiu.

La sfârşitul lunii decembrie 2015, Consiliul Concurenţei avea în derulare 48 de investigaţii de încălcare a legii, cu 14% mai puţine faţă de finalul anului 2014. Dintre investigaţiile în curs la 31 decembrie, 69% vizau carteluri sau practici abuzive.

La aceeași dată erau în curs de desfășurare 13 anchete sectoriale, faţă de 12 la finalul lunii decembrie 2014. În 2015 au fost organizate opt acţiuni de inspecţie inopinată la 61 de sedii şi puncte de lucru.

Numărul deciziilor privind notificări de concentrări economice a fost de 35, în scădere cu 17% faţă de anul 2014.

De asemenea, în 2015 au fost declanşate 13 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 4 mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 46% au ca obiect posibile înţelegeri orizontale (carteluri) și 15% posibile abuzuri de poziţie dominantă.

Investigaţiile vizează, printre altele, sectorul distribuţiei de energie electrică, distribuţia de filme către cinematografe, piaţa de asigurări, piaţa serviciilor de transport în regim de taxi din municipiul Iaşi, contoare electrice şi servicii de măsurare a energiei electrice, piaţa serviciilor de mentenanţă şi a pieselor de schimb pentru echipamentele navelor ce asigură siguranţa frontierei la Marea Neagră.