Conflictul cu furnizorii afectează şase uzine Volkswagen. Grupul german vrea să îşi scadă cheltuielile, în urma scandalului privind emisiile

În urma conflictului cu furnizorii sunt afectaţi 28.000 de angajaţi ai Volkswagen FOTO: Guliver / Getty Images
Gigantul german Volkswagen a anunţat luni că disputele cu doi furnizori îi afectează producţia la şase uzine şi va reduce programul de lucru pentru aproximativ 28.000 de salariaţi din Germania, conform AFP. Conflictul vine într-un moment în care grupul vrea să facă economii de un miliard de euro anual la principala sa marcă, în urma scandalului privind manipularea emisiilor.

Grupul este în conflict cu societăţile cu CarTrim şi ES Automobilguss, discuţiile fiind programate să fie reluate astăzi.

Furnizorii acuză Volkswagen că a anulat fără explicaţii şi despăgubiri contractele cu ei şi, drept represalii, au decis să îşi întrerupă livrările.

CarTrim, care produce scaune, şi ES Automobilguss, furnizor de piese componente pentru cutii de viteză, estimează că anularea de către Volkswagen a contractelor convenite anterior le va produce pagube de zeci de milioane de euro şi, în consecinţă, au solicitat despăgubiri în valoare de 58 de milioane de euro.

Între timp, sunt afectate uzinele Volkswagen din Wolfsburg, unde este produs modelul Golf şi unde sunt afectaţi aproximativ 10.000 de angajaţi, Emden (aproximativ 7.500 salariaţi), Zwickau (circa 6.000 lucrători), Cassel (aproximativ 1.500 angajaţi), Salzgitter (în jur de 1.400 de salariaţi) şi Brunswick (circa 1.300 de oameni ).

Începând din data de 18 august au fost introduse „măsuri de ajustare a programului de lucru, care pot merge până la şomajul parţial“, a explicat Volkswagen într-un comunicat de presă, adăugând că, în mod diferenţiat, unele dintre aceste măsuri se vor prelungi până la data de 30 august.

Analiştii băncii elveţiene UBS au calculat că oprirea producţiei la uzina VW de la Wolfsburg ar costa până la 100 milioane de euro în fiecare săptămână.