Conductă de bere sub oraşul medieval Bruges. Cum a apărut ideea şi cum s-au strâns banii pentru acest „beeroduct“

Fabrica de bere din Bruges a înlocuit transportul în cisterne cu transportul prin conducte
Un producător belgian de bere deschide, oficial, robinetul unei conducte destinate să transporte 4.000 de litri de bere pe oră pe sub orașul medieval Bruges până la o instalație de îmbuteliere amplasată la o distanță de trei kilometri, transmite Reuters.

După patru ani de planuri și cinci luni de construcție, berăria Halve Maan inaugurează o conductă care va înlocui sutele de transporturi cu cisternă de 40 de tone care trebuiau făcute anual prin centrul istoric al orașului Bruges.

Ultima cisternă încărcată cu bere a plecat joi de de la berăria Halve Maan pe străzile înguste din Bruges, un oraș care se află pe lista obiectivelor protejate de UNESCO.

De la „o nebunie“ la un muzeu viu

Directorul operațional de la Half Maan, Xavier Vanneste, a declarat că ideea unei conducte pentru transportul berii i-a părut o nebunie până când a văzut cum muncitorii amplasau cabluri subterane, ceea ce l-a pus pe gânduri.

Vanneste a spus că o opțiune ar fi fost mutarea fabricii de bere lângă linia modernă de îmbuteliere construită în 2010 și păstrarea vechii fabrici sub formă de muzeu, dar a dorit să continue să producă bere în vechiul oraș medieval.

„Oamenii vor să vadă ceva care este viu, nu doar un muzeu prăfuit“, a spus Xavier Vanneste.

Înainte de cel de Al Doilea Război Mondial, în Bruges erau aproximativ 30 de producători de bere, însă, în prezent, Halve Maan este ultimul din vechea gardă care continuă să funcționeze în locul unde s-a deschis prima berărie ‘Halve Maan’ în urmă cu 575 de ani.

Cum au făcut rost de bani

Construirea unei conducte pentru transportul berii nu este singura noutate, la fel este și modalitatea în care a fost finanțată construcția.

Costul lucrărilor s-a ridicat la aproximativ patru milioane de euro. Halve Maan a primit o subvenție de la guvernul regional flamand, dar a strâns și 350.000 printr-un proces de crowdfunding (colectare de fonduri), urmând să își recompenseze cu bere contributorii.

Cei care au contribuit cu 7.500 de euro vor fi recompensați cu o sticlă de bere Brugse Zot în fiecare zi din restul vieții lor.

Cu o lungime de trei kilometri, de la fabrica de bere din centrul orașului Bruges până la o instalație de îmbuteliere de la marginea orașului istoric, noua conductă poate transporta 4.000 de litri de bere pe oră, echivalentul a 12.000 de sticle.

Pe lângă reducerea costurilor ca urmare a renunțării la transportul berii cu cisterna, Halve Maan ar putea profita și de pe urma faptului că volumul său de vânzări a crescut cu 30% anul trecut, până la cinci milioane de litri, urmând să urce cu încă 20% în 2016.