Companiile de stat din China sunt mai mari decât toată economia Germaniei şi asta e deja o problemă

Companiile mari de stat din China devin şi mai mari, dar şi mai îndatorate, iar acest lucru este motiv de îngrijorare din cauza eficienţei scăzute a acestora FOTO: Guliver / Getty Images
Dacă toate societăţile de stat din China ar fi o naţiune de sine stătătoare, acestea ar fi a patra economie a lumii, cu venituri totale de aproximativ 4.000 de miliarde de dolari şi ar fi mai mare decât economia Germaniei, care se situa la 3.025 miliarde de euro în 2015, echivalentul a 3.368 miliarde de dolari, potrivit unei analize realizate de către Bloomberg Intelligence.

Iar acest lucru este deja o problemă, deoarece acestea au datorii din ce în ce mai mari şi au profitabilitate mai mică decât competitorii lor privaţi, se arată în raportul realizat de către economiştii Fielding Chen şi Tom Orlik. Sectorul de stat din China totalizează 40% din activele industriale şi grupează 18% din forţa de muncă, astfel că informaţiile sunt îngrijorătoare pentru Guvernul de la Beijing.

În 2014, ultimul an pentru care există date solide, rata rentabilităţii activelor se situa la 4% pentru companiile de stat, faţă de 11% pentru concurenţii lor privaţi.

Companiile de stat din China sunt dominante în sectoare care necesită sume mari de bani, cum ar fi electricitatea, petrolul sau industria chimică.

De ce este însă importantă problema? Deoarece companiile de stat din China au acces uşor la finanţare şi se măresc continuu. Numai că eficienţa lor scade, în timp ce datoriile cresc. Partea bună este că, deşi stau prost în privinţa companiilor concurente de la nivel local sau global, societăţile de stat din China stau mai bine decât suratele lor din alte state aflate în curs de dezvoltare.

„Perspectivele pe termen mediu pentru creşterea economică a Chină depind de capacitatea Guvernului de a reforma întinsul sector de stat, care este ineficient“, potrivit lui Chen. „Creşterea eficienţei nu necesită privatizarea marilor companii. Necesită ca giganţii de stat din sectoare strategice să se micşoreze şi să îşi concentreze atenţia pe competenţele lor principale, deschizând mai mult spaţiu pentru ca firmele private să concureze“, mai spune el.

China are unele dintre cele mai mari companii din lume, marea majoritate fiind de stat. Spre exemplu, State Grid Corporation of China este a doua companie din lume ca venituri, după retailerul american Wallmart, înregistrând venituri de 329,6 miliarde de dolari, potrivit ediţiei din acest an a Fortune Global 500. Gigantul utilităţilor are active de 478,5 miliarde de dolari, profit net de 10,2 miliarde şi 927.000 de angajaţi. Rentabilitatea activelor este, în cazul său, de 2,1%.

De asemenea, următoarele două companii din top sunt giganţii petrolieri China National Petroleum Company (CNPC) şi Sinopec, acestea având venituri de 299 de miliarde de dolari şi, respectiv, 294 de miliarde, mai mult decât ExxonMobil, Shell sau Chevron.

CNPC are un profit net de 7 miliarde de dolari, 1,58 milioane de angajaţi, active de 621 de miliarde şi o rentabilitate a activelor de 1,1%. Dincolo, Sinopec Group consemnează un câştig net de 3,6 miliarde de dolari, 810.000 de angajaţi, active de 317 miliarde de dolari şi o rentabilitate a acestora tot de 1,1%.

Alţi giganţi de stat din statul asiatic sunt Industrial and Commercial Bank of China (poziţia a 15-a în top), China Construction Bank (22), China State Construction Engineering (27), Agricultural Bank of China (29), Bank of China (35), Ping An Insurance (41), China Mobile (45), SAIC Motor (46) în primele 50 de companii ale lumii.

companii de stat china

companii de stat china vs privati