Fortăreața comunistă cubaneză este asaltată de marile companii din SUA

Companiile din SUA vor să intre pe piața cubaneză, imediat ce sunt ridicate sancțiunile economice FOTO: Guliver / Getty Images
Cel puţin trei mari companii americane, AT&T, Starwood Hotels & Resorts Worldwide şi Marriott International, lucrează la finalizarea unor acorduri în Cuba, înainte de vizita preşedintelui Barack Obama din 20-22 martie, potrivit unei persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters, transmite News.ro.
Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Obama se va folosi de vizita istorică la Havana pentru a scoate în evidenţă beneficiile deschiderii diplomatice a Washingtonului faţă de Cuba, după zeci de ani de ostilitate. Vizita în Cuba va fi prima a unui preşedinte american în această ţară din ultimii aproape 90 de ani.

Dar chiar dacă Obama se pregăteşte să dezvăluie noi măsuri săptămâna viitoare, pentru eliminarea restricţiilor vechi de zeci de ani impuse comerţului şi călătoriilor în Cuba, embargoul economic limitează strict eforturile companiilor americane de a face afaceri în ţara comunistă.

AT&T încearcă să încheie un acord cu operatorul cubanez Etecsa pentru comunicaţii mobile, în timp ce Starwood ar putea face la rândul său un anunţ, potrivit sursei.

Reprezentanţii AT&T au refuzat să comenteze. O sursă din cadrul AT&T a spus că au loc discuţii cu Etcsa, dar nu există un acord. Starwood a precizat că a solicitat acordul Departamentului Trezoreriei pentru a opera hoteluri în Cuba.

Un purtător de cuvânt al Marriott a arătat că reprezentanţii companiei sunt optimişti că vor obţine în curând acordul autorităţilor americane pentru a avea hoteluri sub marca Marriott în Cuba.

Obama a cerut ridicarea embargoului impus Cubei, dar acest lucru poate fi făcut numai de Congres, iar republicanii care controlează ambele camere au spus clar să nu vor acest lucru, considerând că preşedintele face concesii prea mari fără să primească prea mult în schimb.

Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone