Combustibilul viitorului: cercetătorii au transformat dioxidul de carbon din aer în metanol, o alternativă la benzină şi motorină

Marea descoperire este catalizatorul, care accelerează reacţia chimică şi o face mai simplă FOTO Shutterstock
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Sud din California au reuşit să demonstreze pentru prima dată în istorie că dioxidul de carbon capturat din atmosferă poate fi convertit în metanol. Beneficiile sunt duble: procesul elimină dioxidul de carbon din atmosferă şi îl transformă într-un combustibil alternativ la carburanţii actuali, pe bază de ţiţei.

Acesta este un pas important şi ar putea duce inclusiv la crearea în viitor a unei „economii a metanolului“ la fel cum era industrializării s-a bazat pe cărbune, iar acum este folosit ţiţeiul.

Studiul a fost condus de către G. K. Surya Prakash, profesor de chimie la Universitatea de Sud a Californiei, împreună cu George A. Olah, laureatul al premiului Nobel, de la aceeaşi universitate. Aceştia şi-au prezentat rezultatele în Jurnalul Societăţii Americane de Chimie.

„Capturarea directă a dioxidului de carbon şi conversia sa în metanol folosind hidrogen molecular în acelaşi procedeu nu au mai fost realizate până acum. Noi am reuşit!“, a declarat Prakash, potrivit Physorg.

Reciclarea dioxidului de carbon

În ultimii ani, chimiştii din întreaga lume au căutat diverse metode de a recicla dioxidul de carbon în produse utile. Astfel, tratarea acestuia cu hidrogen poate duce la formarea de metanol, gaz metan sau acid formic.

Metanolul este atractiv deoarece poate fi un combustibil alternativ pentru sectorul auto. De asemenea, poate fi utilizat în pile de combustie sau pentru stocarea hidrogenului.

Industria chimică produce anual peste 70 de milioane de tone de metanol deoarece este un compus simplu care seveşte ca bază pentru realizarea altor materiale, inclusiv etilena şi polipropilena.

Catalizatorul, marea descoperire

Obţinerea metanolului din dioxid de carbon și hidrogen nu este în sine ceva nou. Marea realizare a cercetătorilor o reprezintă, însă, catalizatorul pe care l-a descoperit echipa de cercetare, care accelerează reacția și o face mult mai simplă.

Catalizatorul face ca dioxidul de carbon să nu mai fie transformat după ce este extras din atmosferă, ci poate fi combinat direct cu hidrogenul în stare gazoasă.

Testele iniţiale au arătat că noul catalizator împreună cu alte câteva elemente adiţionale pot converti până la 79% din dioxidul de carbon extras din aer în metanol. La sfârşitul reacţiei, metanolul este combinat cu apa, dar poate fi uşor distilat.

Catalizatorul este un factor-cheie în conversia dioxidului de carbon în metanol deoarece până acum era nevoie de temperaturi mari, de circa 150 de grade Celsius, pentru ca reacţiile să aibă loc. Or, aceste temperaturi cauzau descompunerea catalizatorilor.

Cercetătorii americani au dezvoltat, însă, un nou catalizator bazat pe metalul ruthenium, ceea ce face ca acesta să nu se mai descompună.

Alternativă la petrol

Într-o perspectivă mai largă, cercetătorii speră ca în viitor metanolul să fie baza pentru o nouă economie. Planul implică dezvoltarea unui „ciclu antropogenic al carbonului“, în care carbonul este reciclat. În natură, carbonul este în mod continuu reciclat, schimbat şi reutilizat între atmosferă, organismele vii şi ocean. Numai că acum natura nu poate recicla carbonul la fel de repede pe cât arde umanitatea din combustibilii fosili.

Dar omenirea poate contracara acest lucru prin convertirea dioxidului de carbon astfel încât carbonul să devină din nou sursă de energie.