Circuitul apei în afaceri: Fermierul care a venit de hac secetei cu o investiție de 1,5 milioane de euro

Viorel Nica exploatează 3.600 de hectare – în totalitate irigate, lângă Fetești, județul Ialomița FOTO: Agrointeligența.ro
Investiția într-un sistem de irigații nu e mică, însă poate fi privită ca o poliță de asigurare contra secetei. Iar fermieri români din zone aride precum Bărăganul sau Dobrogea au confirmat deja că irigațiile sunt obligatorii pentru a avea producții bune an de an.

Viorel Nica exploatează 3.600 de hectare – în totalitate irigate, lângă Fetești, județul Ialomița. Este și președintele Ligii Utilizatorilor de apă pentru Irigații din România, poziție din care, de mai mulți ani, se luptă ca fermierii să aibă acces la finanțare, dar și la tehnologiile rămase din vremuri apuse, dar care pot încă reînvia cu ceva investiții. Iar modelul fermei sale dovedește că sumele cheltuite pentru irigații se întorc cu profit prin recolte bune în anii agricoli slabi, așa cum se anunță 2015.

“Din 16 aprilie am început irigatul. În tot acest timp am irigat cultura de grâu și orz, unde am administrat o cantitate de 1.200 m³ de apă pe hectar de grâu și aceeași cantitate și pentru orz. Acum mă aflu cu instalațiile de irigat pe cultura de orzoiacă de primăvară și grâu de primăvară pentru sămânță. În următoarele zile declanșez irigatul pe cultura de soia – unde am o suprafață însemnată, și pe cultura de proumb. Administrând apa de irigații plantele nu au suferit de stres hidric și s-au dezvoltat normal pentru această perioadă”, ne-a spus Nica, despre cantitățile de apă de irigat pe care le-a administrat până acum culturilor semănate în toamnă și primăvară.

Citiți și: Cum să câștigi o mică avere la hectar: 7 cele mai exotice culturi agricole din România

Ialomița, acolo unde se află ferma Agrichim a lui Nica este într-o zonă ce nu este ocolită anul acesta de secetă, dacă este să ne uităm pe hărțile specialiștilor. Fermierul, deși liniștit pentru culturile sale, se uită îngrijorat la tabloul cel mare, în care ceilalți agricultori sunt neputincioși în fața arșiței.

“În zona de sud-est, așa cum a fost prezentată vremea de buletinele meteo, astăzi ne aflăm într-o perioadă cu un deficit de precipitații, unde ne apropiem de plafonul minim, adică acolo unde plantele abia își mai extrag apa din sol și dacă, în următoarele zece zile nu va ploua în zonele afectate, vor fi compromiși o parte din indicii de calitate ai grâului, ai orzului și vor fi afectate și culturile prășitoare, atât calitativ, cât și cantitativ”, ne-a vorbit fermierul ialomițean, despre situația dramatică a agricultorilor români pe care îi reprezintă, ca prim-vicepreședinte, în Federația Națională Pro Agro.

Irigare prin pulverizare fină

Pentru a-și iriga întreaga suprafață lucrată, fermierul din județul Ialomița, a investit în urmă cu aproape cinci ani, peste un milion și jumătate de euro într-un sistem de irigații performant.

“Am 18 instalații de irigat pe pivot. Fiecare pivot asigură o udare de 10 litri pe metru pătrat la fiecare rotire, pe o rază de 720 metri și pe o suprafață de 160 de hectare, totul în doar 36 de ore. Irigarea se face prin pulverizare fină ce nu afectează plantele sau solul. Acest sistem de pulverizare asigură o normă de undare corespunzătoare cu un consum corect de energie”, ne-a explicat agricultorul despre perfomanțele și costurile propriului sistem de irigare.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.