Cine sunt „băieții deștepți“ din apicultură, abonați la fondurile europene?

Agrointeligența 27-03-2016
Asociația Crescătorilor de Albine a solicitat ca banii alocați prin Programul Național Apicol să nu se mai acorde prin asociații, ci direct apicultorilor FOTO: AP
Ca și în alte sectoare din agricultură, și apicultura are „băieți deștepți“ care pun mâna pe fonduri europene prin scheme bine puse la punct. Din cele circa 7 milioane de euro alocate creșterii albinelor ca sprijin prin Programul național Apicol, 2 milioane ajung la acești jucători din piață care au găsit metode sigure prin care pot păcăli sistemul, explică Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) România.

„Problema este că interesul apicultorilor pentru Programul National Apicol a scăzut, din cauza că și aici au apărut băieți deștepți și învârt facturi. Înainte cereau 11.000 de apicultori astfel de fonduri, acum sunt numai 5.000“, a spus Fetea, potrivit News.ro.

În prezent, ACA reprezintă interesele celor mai mulți apicultori din România, care dețin împreună peste un milion din cele 1,4 milioane de familii de albine din țară. În afara de ACA, mai există circa 300 de mici asociații de apicultori.

„Sunt apicultori care iau și stupii altora și spun că au un anumit număr de familii de albine, însă a doua zi după control ei înapoiază stupii colegului de la care i-a împrumutat și ridică banii. Apreciez că peste 30% din suma alocată într-un an reprezintă paguba, deci 2 din cele 7 milioane euro merg la băieții deștepți“, a afirmat Fetea.

Citeşte mai multe pe Agrointeligenţa