Cine exploatează terenul agricol al României? Agenţia Domeniilor Statului ţine lista la secret

Economica.net 29-07-2015
Economica.net a solicitat Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) lista persoanelor juridice care exploatează pământul statului FOTO: Guliver/ Getty Images
Agenţia Domeniilor Statului, instituţia care administrează terenul agricol al statului, evită să dea publicităţii lista persoanelor juridice care au luat în arendă sau concesiune pământurile arabile.

În baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public (Legea nr. 544 din 2001), Economica.net a solicitat Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), instituţia care administrează terenurile cu destinatie agricolă apartinând domeniului public şi privat al statului, lista persoanelor juridice care exploatează pământul statului. Solicitarea noastră a fost trimisă în data de 22 iunie 2015, iar, pe 14 iulie, ADS ne-a trimis o listă a suprafeţelor administrate de ADS şi contractate la data de 30.06.2015, pe judeţe.

Economica.net a revenit asupra solicitării, pentru ca, 10 zile lucrătoare mai târziu, să primim o situaţie a suprafeţelor de teren aflate în administrarea ADS şi contractate la data de 30.06.2015, cu precizarea numărului de contracte în vigoare din fiecare judeţ în parte. ADS nu a oferit însă nicio informaţie cu privire la companiile care au contractat aceste suprafeţe, aşa cum am solicitat şi obţinut anul trecut, în urma unei solicitări de presă similare.

Cât teren de la stat exploatează persoanele juridice

Potrivit ADS, la data de 30 iunie anul curent, ADS avea contracte de arendă sau concesiune pentru o suprafaţă de peste 271.000 de hectare din cei aproximativ 320.000 de hectare pe care îi administrează. Cea mai mare suprafaţă pentru care Agenţia are contracte în derulare se află în Brăila (65.158 de hectare), unde, pe terenul Insulei Mari a Brăilei, SC Agricost, compania omului de afaceri Constantin Duluţe, un apropiat al lui Culiţă Tărâţă, exploatează aproape întreg terenul (56.220 de hectare, conform datelor APIA aferente suprafeţelor pentru care s-au cerut subvenţii pe suprafaţă). În Brăila există 41 de societăţi care exploatează teren de la ADS.

Urmează Călăraşi, unde 36 de agenţi economici au încheiat contracte de arendă sau concesiune pe o suprafaţă de 49.559 de hectare, Ialomiţa unde există 21 de companii pe o suprafaţă de 19.828 hectare şi Tulcea unde 62 de firme au arendat sau concesionat 17.539 de hectare.

Cel mai mare număr de companii care au luat teren de la ADS se regăsesc în Sibiu (95), Timiş (62), Tulcea (62) şi Botoşani (44).

Citiți mai multe despre exploatarea terenului agricol în România pe Economica.net