Cinci previziuni triste pentru viitorul economiei globale

FMI și Banca Mondială ”citesc” viitorul economic global pentru următorii ani FOTO. Guliver / Getty Images
Încetinirea ritmului de creștere a statelor emergente este probabil cea mai mare dezamăgire pentru investitorii care iubesc riscul și randamentele mari.

Prognozele economice realizate de instituțiile financiare internaționale FMI și Banca Națională par să confirme așteptările pesimiste ale economiștilor. Asupra unui singur lucru toate părerile sunt convergente: actuala revenire a economiei globale este fragilă, iar accentuarea dezechilibrelor poate duce la o nouă recsiune, poate mai gravă chiar decât cea care tocmai a trecut.

1. Populația activă: există prea multe țări pentru bătrâni

Populația din grupa de vârstă aptă de muncă va scădea în economiile avansate, în special în Germania și Japonia, unde media va fi de -0,2% pe an, până în 2020. În același timp ritmul de îmbătrânire se accelerează, contrabalansând majorarea gradului de ocupare a forței de muncă, se arată în cel mai recent studiu World Economic Outlook al FMI.

În acest moment, la nivelul întregii planete sunt 557 milioane de oameni cu vârste de peste 64 de ani, 1,9 miliarde sunt copii, 430 de milioane șomeri, 400 de milioane au propria afacere și aproape 4 miliarde lucrează în agricultură, servicii și industrie.

Citiţi şi: Bătrânețe fără tinerețe: 4 cauze și 3 efecte ale bolii care macină economia românească

Pe măsură ce populația îmbătrânește devine tot mai dificil pentru categoria de populație activă să susțină un număr tot mai mare de pensionari și cheltuieli în creștere exponențială pentru asigurările de sănătate. România se confruntă la rândul ei cu aceași problemă, raportul dintre pensionari și salariați fiind de 1,3.

2. Emergentele: fără reforme și cu schelete în dulap

În economiile emergente, inclusiv Brazilia, Turcia și Rusia, perspectivele de creștere s-au estompat ca urmare a ieftinirii petrolului și ale materiilor prime, ceea ce evidențiază și mai mult deficiențele structurale care sunt principalul obstacol pentru dezvoltare pe termen lung.

Economiștii consideră că actuala criză din Rusia generată de devalorizarea petrolului și deprecierea rublei reprezintă o bună ocazie pentru implementarea reformelor structurale. În cazul Rusiei principalul dezechilibru constă în dependența anormal de mare de veniturile provenite din exporturile de materii prime, în special energetice.

3. Economia globală: cu pași mici, prea mici

Ritmul de creștere a economiei mondiale a fost anul trecut de numai 3,4%, conform primelor estimări ale FMI, situată în jurul mediei multianuale, dar dezamăgitoare din punct de vedere al revenirii de după criza financiară din anii 2008-2009. Încetinirea la nivel global este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât ponderea economiilor emergente a depășit jumătate din totalul planetei. Analiza este efectuată pentru creșterea potențială, calculată ca fiind ritmul maxim posibil de dezvoltare fără să ca rata inflației să crescă peste 2-2,5%.

Citiţi şi: Marele prieten Putin de la Răsărit – care ar putea fi avantajele Greciei din apropierea de Rusia

4. Economia SUA: agonia și extaz

În perioada imediat următoare, economia mondială va fi nevoită să facă față primelor majorări ale dobânzii de referință din SUA, primele după o perioadă de relaxare de nouă ani. Această măsură riscă să dezechilibreze procesul fragil de revenire economică și expune țările cu politici fiscale proaste la exodul de capital. Contracararea fugii capitalurilor nu poate fi făcute decât prin reforme structurale, consideră analiștii economici. În curând, relaxarea politicilor fiscale și deprecierea valutelor naționale nu vor mai putea asigura creșterea economică. Cu alte cuvinte, reducerea dobânzii, ieftinirea banilor și deprecierea monedelor naționale nu sunt suficiente pentru creșterea competitivității economice.

5. China: a fost odată ca niciodată

După ce în ultimii 25 de ani, economia chineză preluase rolul de locomotivă este în pierdere puternică de viteză. Banca Mondială preconizeză o reducere a dezvoltării economice la 7,1% față de 7,4% în 2014. Prognoza arată o încetinire continuă, în 2017 urmând să ajungă la 6,9%. Sunt cele mai reduse valori din ultimul sfert de veac, limita inferioară a ceea ce consideră guvernul de la Beijing că reprezintă minimul pentru ca șomajul să fie păstrat sub control.

S-au înmulțit prognozele și mai pesimiste la adresa Chinei. Unii economiști consideră datele statistice ca fiind „înfrumusețate” de guvern. Actuala conjunctură ar putea trimite economia Chinei într-o lungă perioadă deflaționistă (scăderea indicelului prețurilor de consum, fenomen opus inflației) și cel mai grav fuga capitalurilor. Decenii la rând, China a fost campioana mondială la atragerea investițiilor străine, principalul motor al dezvoltării explozive a țării.

Statistica lunii martie confirmă o înrăutățire bruscă a economiei chineze: excedentul comercial a scăzut mai mult de zece ori față de estimări, exporturile scăzând cu 14,6% comparativ cu o creștere anticipată de peste 8%, iar importurile s-au diminuat cu 12,3%, un punct procentual peste estimarea anterioară.