China își restructurează industria oțelului: Milioane de muncitori vor fi recalificați, relocați sau pensionați anticipat

FOTO: Guliver/ Getty Images
China vrea ca milioanele de muncitori din industria cărbunelui și oțelului, care ar urma să fie disponibilizați în următorii ani, să fie recalificați, relocați sau pensionați anticipat, pentru a evita tulburările sociale, în timp ce țara încearcă să combată problemele structurale din sectorul industrial, informează Reuters.

Guvernul chinez a făcut publice pe data de 7 aprilie o serie de măsuri pe care le va adopta. Așadar, autoritățile de la Beijing își propun să suțină firmele care creează noi locuri de muncă în mediul online, care dezvoltă noi industrii sau produse, sau piețele în curs de extindere din țară, potrivit documentului elaborat de Ministerul Muncii împreună cu alte șase organisme guvernamentale.

Totodată, muncitorii vor fi instruiți gratuit, iar autoritățile locale vor trebui să extindă cooperarea dintre regiuni pentru a reloca angajații acolo unde există oportunități de muncă.

„Relocarea adecvată a muncitorilor este o parte esențială a activității de dizolvare a capacității în exces”, se menționează în document.

Pe fondul încetinirii economiei chineze, guvernul a promis că va reduce supracapacitățile de producție, inclusiv în industria oțelului și cărbunelui, dar aceste angajamente au sporit temerile că țara s-ar putea confrunta cu cea mai crescută rată a șomajului de la sfârșitul anilor ’90 încoace și implicit cu tulburări sociale.

Luna trecută, surse careu au dorit să-și păstreze anonimatoul au declarat pentru Reuters, că țara își propune să concedieze între cinci și șase milioane de muncitori din sectorul public în următorii doi-trei ani, ca parte a eforturilor de a reduce capacitatea excedentară din industrie și poluarea.

Așadar, autoritățile ar cheltui aproape 150 de milioane de yuani (23 de miliarde dolari), sumă ce acoperă costul disponibilizării din sectorul cărbunelui și oțelului în următorii doi-trei ani.