China depreciază yuanul și dezlănțuie Războiul Valutelor. Iată și primii răniți

Banca Centrală a Chinei a introdus un nou sistem pentru stabilirea cursului yuanului FOTO: AP Images
China a luat prin surprindere piețele financiare internaționale pe 10 august, când a lăsat ca renminbi să se deprecieze cu 2% în raport cu dolarul SUA, pentru ca în ziua următoare să mai piardă 2%.

Pasul de depreciere este cea mai mare fluctuație zilnică a cursului înregistrată în ultimii zece ani. Și ce este mai important pentru piețele financiare, toate semnalele indică doar începutul unei deprecieri mai ample a yuanului inițiată de Guvernul de la Beijing.

Din 2014, moneda chinezească a fost legată de un curs fix față de dolarul SUA, fluctuând în tandem cu acesta. Pe parcursul ultimelor 12 luni, yuanul a câștigat 20%, 25% și 12% în fața euro, a yen-ului și a won-ul sud-coreean, în linie cu dolarul. Aceștia sunt și cei mai mari parteneri comerciali ai Chinei. Astfel, menținerea legăturii cu dolarul a provocat scăderea competitivității mărfurilor „Made in china”și în consecință reducerea exporturilor. Mărfurile provenite de pe piețele care nu se raportează la dolar s-au ieftinit pentru consumatorii chinezi, punând presiune pe deficitul comercial.

Efectul deciziei Băncii Populare a Chinei de a „dezlega” moneda națională, yuan sau renminbi, care a pierdut 5% din valoare în fața dolarului în doar două zile, va fi puternic resimțit în economia mondială, tot mai mulți economiști vorbind despre escaladarea „Războiului Valutar Global”.

Reculul din cotațiile bursiere

Spre comparație, mișcarea Băncii Naționale a Elveției de la mijlocul lui ianuarie, când a abandonat limita superioară a cursului de schimb al francului elvețian în raport cu euro, a încins doar spiritele unor debitori în franci, precum și alte piețe din Europa Centrală și Est. Atunci, francul a crescut de la o cotație de 1,2 unități pentru un euro aproape de paritate, cotație care se menține și în prezent.

Efectele lăsării la liber a cotației yuanului se resimt deja pe bursele internaționale de mărfuri. Mai ales pentru companiile prezente pe piața chineză.

Companiile americane cu expunere mare pe China, incuzând Apple și lanțul de fast-food Yum Brands, se resimt financiar de pe urma devalorizării monedei chinezești. Acțiunile Apple au scăzut cu 5,2%, iar Yum, care deține brandul KFC, a pierdut 4,9% pe acțiune.

Citiți și: Bursele din China au pierdut peste trei trilioane de dolari în doar ultima lună. Ce urmează în lume?

Sub conducerea lui Tim Cook, China a devenit pentru Apple principala sursă de venit după America de Nord. În ultimul raport trimestrial din acest an, producătorul iPhone spune că vânzările din China valorează 13,2 miliarde USD, din totalul de 49,6 miliarde USD. Creșterea față de același trimestru din 2014 este 112% pe piața chineză.

Yum Brands are la rândul său o expunere foarte mare datorită popularității fast-foodurilor KFC. Aproximativ 52% din veniturile realizate de Yum Brands vin din China, conform analizei Goldman Sachs.

Multe alte companii americane depind de cifra de afaceri realizată pe piața chineză. Producătorul de lapte pentru copii Mead Johnson Nutrition are 31% din încasări provenite din China, în timp ce Wynn Resorts, cazinouri și hoteluri, este expus în proporție de 83% pe piața asiatică.

Foarte mulți producători de chipuri și hardware au procentaje mari din cifrele lor de afaceri provenite din China: Qualcomm – 61%, Nvidia – 54% și Intel – 36%.

Ce se întâmplă în continuare?

Pentru multe companii, impactul negativ al vânzărilor poate fi contracarat de reducerea costurilor de producție la facilitățile din China. Appl, de exemplu, asamblează majoritatea produselor sale pe liniile de fabricație pe care le deține în China, astfel că va beneficia de ieftinirea yuanului.

Însă îngrijorarea economiștilor este dată de o slăbire peste estimări a economiei chineze, iar deprecierea yuanului să fie doar un semnal al stagnării economice. În acest scenariu pesimist, vânzările de pe cea mai mare piață asiatică nu vor fi afectate doar de deprecierea yuanului.

Citiți și: Economia mondială, pe punctul de a pierde războiul declanșat de supraîndatorarea statelor. Ce urmează?

Relația cu SUA este mai complexă, cele două superputeri disputânu-și supremația în zona Pacificului. De aceea, o decizie care afectează și economia americană va fi greu de digerat la Washington.

Marți, traderii au mizat în continuare pe deprecierea renminbi. Iar dacă Beijingul va lăsa ca piața să joace un rol mai mare în stabilirea cursului, deprecierea monedei naționale nu se va opri prea curând. „Dacă banca centrală dorește cu adevărat să deprecieze yuanul, nu se vor opri aici” a declarat șeful Lombard Research, pentru agenția Bloomberg.

Decizia de depreciere a renminbi vine doar cu două săptămâni înainte de vizita Președintelui Xi în Statele Unite. Pentru normalizarea relațiilor, China încearcă să încheie disputele din Oceanul Pacific. Astfel, China a anunțat că a oprit controversatele construcții de insule artificiale din Marea Chinei de Sud. De asemenea, în mod surprinzător, nu a răspuns la recentele acuzații de spionaj digital formulate la cele mai înalte nivele de către Adminsitrația de la Washington.