Cetățenii din Japonia au plătit aproape 100 de miliarde de dolari, după dezastrul nuclear de la Fukushima

Publicația britanică Financial Times a realizat o analiză, la cinci ani de la dezastru, din care reiese că cea mai mare parte a costurilor e suportată de plătitorii de taxe japonezi FOTO: Guliver / Getty Images
Accidentul nuclear de la Fukushima, produs în 11 martie 2011, i-a costat pe contribuabilii niponi aproape 100 de miliarde de dolari, deși guvernul a dat asigurări că daunele vor fi acoperite de compania Tokyo Electric (Tepco), care deține centrala.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Publicația britanică Financial Times a realizat o analiză, la cinci ani de la dezastru, din care reiese că cea mai mare parte a costurilor e suportată de plătitorii de taxe japonezi. Conform estimărilor făcute de profesorul Kenichi Oshima (Universitatea Ritsumeikan), 118 miliarde de dolari a costat, până acum, dezastrul, inclusiv reducerea capitalizării Tepco, adică peste 13.300 de yeni, informează Mediafax.

„Costul este suportat de populaţie, fie prin facturile de electricitate, fie prin taxe”, spune profesorul.

Guvernul nu a furnizat încă un bilanț total al costurilor. Oshima estimează că cea mai mare sumă e reprezentată de compensaţiile acordate companiilor şi persoanelor evacuate – 6.200 de miliarde yeni. Decontaminarea zonei a necesitat 3.500 de miliarde yeni şi dezafectarea reactoarelor 2.200 de miliarde de yeni.

Sumele pentru compensaţii şi dezafectarea reactoarelor provin de la Tepco, dar compania primeşte granturi de la stat pentru a rămâne solvabilă. În teorie, aceşti bani vor fi restituiţi statului prin intermediul unei taxe aplicate Tepco şi altor operatori de centrale nucleare, însă într-un final aceasta va fi achitată tot de consumatori, scrie Mediafax.

Tepco, ministerul finanţelor şi ministerul economiei au refuzat să comenteze calculele Financial Times, dar un oficial guvernamental a insistat că în cele din urmă costurile vor fi acoperite de Tepco, fără să fie transferate populaţiei.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone