Centrul Vechi, sub asediu: Care este soarta afacerilor din clădirile cu risc seismic?

City Grill a luat deja decizia relocării a două unități pe care le deține în Centrul Istoric FOTO: Guliver/ Getty Images
Proprietarii restaurantelor din Centrul Istoric sunt pe cale să încaseze o lovitură care i-ar putea trimite la podea. După valul controalelor ANAF din primăvară și inspecțiile de la pompieri și primării venite în urma tragediei din Colectiv, cireașa de pe tort o reprezintă promulgarea legii care interzice activitățile comerciale în imobilele cu risc seismic.

Efectele încep deja să se vadă. City Grill, cel mai mare grup autohton de restaurante, a luat decizia relocării a două dintre unitățile pe care le deține în Centrul Istoric – City Grill, de pe Lipscani, și Buongiuorno, de pe strada Franceză. În portofoliul grupului fondat de Dragoș Petrescu se mai găsesc și brandurile City Cafe, Hanu’ Berarilor Interbelic, Caru’ cu Bere, Hanul lui Manuc și Pescăruș.

Sub brandul City Grill sunt operate patru restaurante – cel în curs de reolcare de pe Lipscani, și alte trei aflate în Floreasca, Primăverii și Covaci. Sub brandul Buongiorno sunt operate șase restaurante cu specific mediteranean – strada Franceză, Primăverii, Victoriei, Aeroportul Otopeni, Lido și Băneasa.

Ca urmare a acestor modificări legislative și exigențe administrative se așteaptă ca operatori mici din piața de restaurante și cafenele din Capitală, estimată la peste o jumătate de miliard de euro, să dispară.

Rezistență doar cu investiții

Decizia operatorului rețelei City Grill de a-și muta restaurantele arată că, pentru a rezista pe piață, jucătorii trebuie să investească sau să găsească cea mai bună soluție pentru a funcționa cu unitățile autorizate, așa cum cer legile în vigoare, odată cu promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a legii care interzice desfășurarea de activități comerciale în clădirile cu risc seismic ridicat.

Situația clădirilor din Centrul Istoric a fost mereu pasată de administrația locală către mediul de afaceri. În realitate, statutul juridic al clădirilor din zona veche a Capitalei nu a fost clarificat nici până astăzi.

„Le reproșăm autorităților că nu au consolidat până acum clădirile cu bulină roșie”, spune pentru Adevărul Financiar Marian Alecu, acționar minoritar la City Grill. Și asta în condițiile în care o eventuală „cosmetizare” a zonei nu este foarte costisitoare. „Centrul Istoric poate fi consolidat ușor, pentru că nu are clădiri înalte”, adaugă acesta.

Citiți și: Riscul #colectiv din Centrul Vechi – „Nu există bar sau club cu toate avizele în regulă”

Peste problemele pe care le au antreprenorii se suprapun și temerile celor care eliberează autorizațiile. „Autoritățile sunt reticente în a da aprobări pentru 2016. Le e frică, și mai avem doar o lună și jumătate până la 1 ianuarie”, explică Marian Alecu.

Atitudinea autorităților nu este înțeleasă nici de alți mari jucători din piață. „Faptul că până la acestă tragedie nu a fost nicio unitate închisă, nu controlată, ci închisă, dovedește că statul sau cei care sunt responsabili nu au atras atenția acelui om de afaceri că nu este în regulă cu funcționarea. Această tăcere este un fel de «da» cu care noi nu mai suntem de acord”, a declarat într-o conferință de presă președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad.

Cum se vor resimți toate aceste mișcări și tensiuni la nivelul întregii piețe? „Piața nu va fi afectată. Vor fi mai mulți jucători mici care vor dispărea. Nu cred că aceștia au o cotă semnificativă în piață”, crede Marian Alecu.

Analiștii cred că piața de recreere, în general, va trece printr-o perioadă în care multe business-uri vor fi reevaluate. O explică analistul financiar Constantin Rudnițchi: „Pe termen mediu, aș spune că industria de recreere va deveni mai complicată. Trebuie făcute investiții serioase în acest sector. De aceea vor rezista pe piață doar cei care vor avea capacitatea de a face investiții. Asta înseamnă sedii corespunzătoare, instalații de securitate mai scumpe și dotări la un nivel mult mai înalt”.