Cele patru fețe ale lui Teszari – povestea neromanțată a fondatorului RCS&RDS, așa cum se vede din fotografiile sale din Internet

Zoltan Teszari zâmbește ușor inconfortabil în cea mai circulată poză a sa din media românească. În presă există doar patru imagini ale "Miliardarului fără chip", așa cum e numit Teszari. FOTO: Capital
Pentru Zoltan Teszari, un om care a căutat obsesiv anonimatul și discreția, atenția adusă de recentele mișcări petrecute în cadrul RCS&RDS este neobișnuită. Numit "Miliardarul fără chip", tocmai pentru rarele sale apariții în media, profilul lui Teszari poate fi totuși construit prin cele patru imagini ale sale ajunse, cu greu, în spațiul public.

În ultimele săptămâni, grupul RCS&RDS – și implicit Teszari, care controlează 40% din acțiunile companiei – a făcut primele pagini în presă prin trei evenimente distincte: extinderea serviciilor companiei într-o nouă zonă de business – vânzarea de electricitate, plecarea lui Alexandru Oprea din fotoliul de director general, după o carieră de 18 ani în cadrul firmei, și vânzarea, după lungi negocieri, a operațiunilor RCS&RDS din Cehia.

Acest exist, formalizat săptămâna trecută, vine să completeze un tablou al retragerii din Croaţia, Serbia şi Slovacia, filiale pe care RCS&RDS le-a vândut cu peste 100 de milioane de euro. Ultima ieșire, cea din Cehia, unde grupul opera servicii de televiziune prin cablu, s-a realizat prin vânzarea către Lama Group, un holding cu afaceri de peste un miliard de euro în energie și telecomunicații, controlat de omul de afaceri Petr Lamich.

Citiți și: 10 mituri şi legende urbane despre Zoltan Teszari (miliardarul fără chip)

Vestea vine la puțină vreme după ce RCS&RDS pierdea un om cheie de la conducerea companiei, Alexandru Oprea, cel care este creditat, alături de Zoltan Teszari, pentru succesul grupului de televiziune, telefonie (fixă și mobilă), internet și, mai nou, energie electrică. Pentru RCS&RDS, energia este o direcție de business inedită, dar Teszari, care a cumpărat în ultimii doi ani șapte parcuri fotovoltaice (producție energie regenerabilă care folosește lumina solară) cu o putere instalată de aproape 24 MW, pariază serios pe noul segment de afaceri. Din decembrie 2014, grupul energetic al lui Teszari este și furinzor de energie electrică, iar, până acum, a vândut electricitate către companii.

Teszari _ebihoreanul.ro
sursa: ebihoreanul.ro

 

Vânzarea către consumatorii casnici este pasul următor dintr-o biografie de business pornită – așa cum ilustrează și prima apariție publică a lui Zoltan Teszari, în ziarul local Bihoreanul – imediat după o carieră de sportiv (și ea de succes) consumată pe salteaua de judo. Teszari a fost vicecampion european la judo în 1990, cu cinci ani înainte de a pune bazele RCS (RDS avea să completeze denumirea abia după apariția serviciului de internet), companie care avea să-l aducă în topurile celor mai bogați oameni din România. Proprietarul RCS&RDS, lider pe piaţa serviciilor de televiziune şi de internet din România, are o avere estimată la 560 de milioane de euro.

Citiți și: EXCLUSIV Dinu Malacopol, director DCS (AKTA): Trei oameni împărțeau puterea în RCS&RDS

Fostul vicecampion european la judo s-a lansat în afaceri în 1990, pe vremea când avea doar 20 de ani, cu o tonetă de îngheţaţă, trecând apoi la afacerile de televiuziune prin cablu. În decursul anilor, chiar dacă a reușit să facă din RCS&RDS unul din cei mai importanţi operatori din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii în Ungaria, Spania şi Italia (asta după ieșirile din Cehia, Serbia, Slovacia şi Croaţia), Teszari a evitat mai mereu apariţiile în public, fiind supranumit “miliardarul fără chip”.

Cu cât afacerile sale au devenit mai importante – RCS&RDS continuă să domine un segment de business feroce, unde companii ca UPC și Telekom fac eforturi masive pentru a reduce handicapul – cu atât mai mult s-a ferit Teszari de aparițiile în media.

Internetul oferă doar patru imagini cu omul de afaceri din Oradea, iar timp de aproape două decenii, Teszari a avut o singură altă apariţie publică înrămată, undeva în anul 2002, când, prezent la gala Oskar Capital, unde i-a fost decernat premiul ”Speranţa anului”, a apărut într-o imagine ștearsă. Atunci i s-a făcut şi una dintre singurele trei-patru fotografii care au fost văzute vreodată de publicul larg.

zoltan_capital
sursa: Capital

 

RCS&RDS se afla în plină expansiune, așa cum avea să fie în următorii ani, până astăzi. Iar strategia de creștere de la început, bazată pe refinanțarea creditelor mai vechi și viteza luării deciziilor, continuă și acum: în ultimul an, compania lui Teszari a preluat, prin achiziții directe și indirecte, circa 100.000 de clienţi. Peste 10 milioane de euro ar fi costat aceste achiziţii.

Citiți și: Afaceri de reacție rapidă: ce îi leagă pe proprietarii RCS&RDS, Dedeman și Banca Transilvania

Însă compania a reuşit să-şi crească cota de piaţă și în ultimii ani, iar asta și printr-o politică agresivă de preţuri – are tarife la cablu (vorbim atât de pachetele convenţionale, cât şi de promoţii) cu aproximativ 20% mai mici decât ceilalţi operatori. Cu toate astea, RCS&RDS are un profit înainte de plata taxelor, a dobânzilor şi a amorizării de invidiat pentru toţi jucătorii din industrie: 40%. Aici s-a ajuns printr-o continuă politică de eficientizare, la fel de intensă ca preocuparea pentru creşterea cotei de piaţă. Şi, în continuare, compania face investiţii pentru reducerea costurilor.

În plus, achiziţia (vezi negocierile cu Prima TV) sau lansarea de programe proprii face parte din acest demers. Conţinutul propriu ajută compania să se diferenţieze şi să plătească, în viitor, mai puţin pentru canalele terţilor. RCS&RDS are programe proprii de ştiri, muzică, sport, film, documentare şi există indicii că are nevoie de un post generalist. La acelaşi capitol, apare întrebarea dacă, anul viitor, va renunţa la drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I (pentru actualul contract pe trei ani a plătit 112 milioane de euro).

Investiţii urmează să fie făcute şi în extinderea reţelei de telefonie mobilă (obligație prin licenţă). Pentru a finanţa aceste cheltuieli de capital, acţionarii (cei mai mari sunt Teszari şi fondurile de investiţii EPIC şi Quadrant), au ridicat la începutul anului pragul maxim de îndatorare la 800 de milioane de euro, cu aproape 200 de milioane de euro peste cel de atunci.

Citiți și: Miliardarul fără chip și întrebarea fără răspuns (aparent) – ce se va întâmpla în continuare cu RCS&RDS?

În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat și propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 HD (cu staţiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele “secundare” Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.

Totodată, anul acesta, RCS&RDS a preluat toate radiourile deţinute de Central European Media Enterprises (CME) în România – Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM şi Dance FM -, urmând ca Pro FM să aibă în continuare un profil muzical, iar Info Pro să se transforme în reţeaua informativă Digi FM.

teszari cancan
sursa: Cancan

 

Toate aceste evenimente n-au reuști să furnizeze nicio altă poză de-a lui Teszari, astfel că cea mai recentă imagine a sa rămâne cea din ziarul Cancan, în urmă circa patru ani, când paparazzi publicaţiei l-au surprins în apropierea locuinţei sale dintr-o pădure de la marginea oraşului Oradea. În imaginea din 2011, Teszari poartă o acoperitoare pentru urechi, este îmbrăcat în blugi şi geacă de iarnă şi vorbeşte la telefon.

Adevărul e că pentru Zoltan Teszari a rămâne low profile presupune un efort în sine, iar efortul acesta este mare. Într-unul din rarele articole detaliate despre el, publicat de săptămânalul maghiar Magyar Narancs în 2006, este amintintă o altercaţie pe care Teszari ar fi avut-o cu un fotoreporter. Acesta îl fotografiase iar el i-ar fi cerut să şteargă poza.

Potrivit ziarului austriac Die Presse, care publica în august 2007 un articol despre listarea RCS&RDS la Londra, până şi fotografia cu Teszari de pe podiumul de la Ankara – de la campionatul european de judo – ”a dispărut din arhive.” Astfel, un om de afaceri cu o avere de peste 500 de milioane de euro reușește să se păstreze la distanță de aparițiile în media.

Nici măcar atunci când Primăria Oradea anunța parteneriatul din domeniul energiei cu RCS&RDS, Teszari nu a apărut în public. Compania sa a cumpărat şapte parcuri fotovoltaice, în mai multe zone din Transilvania, inclusiv în Bihor, cu o capacitate totală de producţie de 23,5 megawaţi. În acest fel, compania RCS&RDS a propus un parteneriat Primăriei Oradea (care va realiza economii de 1,1 milioane de euro anual prin această asociere) în vederea construirii şi operării unei reţele de distribuţie a energiei electrice. Furnizarea energiei electrice va demara cât de curând, iar în ceea ce priveşte distribuţia, aceasta va putea începe doar după aprobarea proiectului în Consiliul Local şi după finalizarea procesului de autorizare.

Prezent recent în emisiune Adevărul Financiar Live, Dinu Malacopol, directorul Digital Cable Systems (AKTA), spunea despre Teszari că ”e un om normal care nu apare niciodată, care are un birou și un sediu dezamăgitor de modest la Budapestea, și care este mobil între Oradea, Budapesta și Viena. S-ar putea ca Ungaria să fi fost o prioritate pentru el ca dezvoltare acum câțiva ani. Nu pot spune care e sediul principal. E un om modest, vorbește puțin despre ceea ce fac ei”. Nu a fost publicat, până acum, niciun interviu cu fondatorul RCS&RDS.