Cele mai scumpe oraşe din România. Pe ce își cheltuiesc românii banii în oraşele sugative-financiare

Braşovul este lăudat pentru frumuseţea şi curăţenia lui. Este însă unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară FOTO: Mediafax
Cele mai scumpe oraşe din România sunt acelea în care puterea de cumpărare a locuitorilor este redusă. „Adevărul“ vă prezintă astăzi preţurile la chirie sau alimente din câteva oraşe ale ţării, dar şi harta celor mai scumpe oraşe din România.

Deşi nivelul de trai variază de la un oraş la altul, dar cele mai scumpe oraşe din România sunt, de obicei, cele mai mari.

Cele mai scumpe oraşe din România – ZALĂU

Deşi, aparent, Zalăul este un oraş ieftin, în special datorită chiriilor mici şi preţurilor reduse la imobile, traiul în municipiul reşedinţă de judeţ este unul destul de scump, în principal din cauza utilităţilor, dar şi a nivelului salariilor, scrie Adevărul.

Un bilet cu două călătorii pe cursele societăţii care asigură transportul în comun în Zalău (Transurbis) costă 4 lei, în timp ce companiile de taxi şi-au aliniat preţurile la 2,4 lei pe kilometru – călătoria pe timp de zi. Pentru apa potabilă, Compania de Apă Someş percepe, din vara anului 2013, un tarif de 3,26 de lei pe metru cub, valabil, de altfel, în toate judeţele deservite.

Cele mai scumpe oraşe din România – VASLUI

Cu un salariu mediu puţin peste 1.300 lei, o rată a somajului de aproape 12% şi un grad de îndatorare la bănci de aproape 40%, vasluienii trăiesc nu doar într-un judeţ sărac, ci şi unul foarte scump.

Citiți și: Ghidul micului antreprenor: Cele mai bune orașe românești pentru afaceri

Vasluiul este unul dintre oraşele cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale veniturilor populaţiei, cu cel mai mare număr de şomeri raportat la populaţia activă şi una dintre cele mai mici proporţii ale angajaţilor din forţa de muncă, principalul angajator rămânând statul. În aceste condiţii, la Vaslui este o misiune dificilă nu doar să îţi cumperi o casă, ci să şi trăieşti în ea. Cu un salariu mediu de 1.306 lei, vasluienii plătesc la apă, căldură, salubritate la fel ca locuitorii marilor oraşe.

Preţurile apartamentelor tranzacţionate pe piata imobiliară din municipiul Vaslui au scăzut constant în ultimii ani, însă cu toate acestea, raportat la puterea financiară a vasluienilor, preturile practicate pe piaţă continuă să fie extrem de mari.

Cele mai scumpe oraşe din România – ALBA IULIA

Alba Iulia nu este un oraş foarte scump, dar din multe puncte de vedere este peste media localităţilor urbane de acest nivel. Chiriile sunt destul de mari, în timp ce locuinţele decente se menţin, de asemenea, la preţuri spre limita maximă a pieţei. Transportul cu taxi este al doilea cel mai scump din România.

„Proprietarii vor să vândă scump, iar cumpărătorii vor să plătească puţin”. Cam aşa caracterizează agenţii piaţa imobiliară din Alba Iulia. Cererile rămân în continuare numeroase, însă vânzările se menţin slabe. Apartamentele se vând, în prezent, cu preţuri între 20.000 de euro şi 70.000 de euro. Preţurile sunt şi cu 40% mai mici faţă de perioada boom-ului imobiliar din anii 2007 – 2009.

Cele mai scumpe oraşe din România – CĂLĂRAŞI

Călăraşenii, racordaţi încă la sistemul public de furnizare a energiei termice, se numără printre puţinii norocoşi din ţară care nu sunt “arşi” la buzunare. Pe malul Borcei, de câţiva ani, preţul gigacaloriei a rămas neschimbat.

Citiți și: Prețul de a trăi românește – care sunt cele mai ieftine orașe?

Deşi în tot oraşul are mai puţin de 500 de abonaţi casnici şi 6 agenţi economici, Serviciul Public, Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ” (SPCTAFL) Călăraşi funcţionează la prametri normali.

După ce 2010 au plătit cel mai scăzut preţ din ţară la gigacalorie, 126 de lei, călărăşenii încă racordaţi la sistemul public de distribuţie a energiei termice sunt taxaţi, în prezent, cu 212,77 lei pentru căldură, diferenţa de 40%, până la 354 lei, fiind subvenţionată de Primărie. Conform directorului SPCTAFL, Gheorghe Ciocârlan, sistemul de furnizare a agentului termic funcţionează în parametrii normali, după ce a fost verificată ca la carte fiecare conductă.

Cele mai scumpe oraşe din România – BRAŞOV

Braşovul este lăudat pentru frumuseţea şi curăţenia lui. Este însă unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară, raportat la nivelul salariilor. Dacă eşti chiriaş, îţi dat tot salariul pe utilităţi şi plata chiriei.

Braşovul este liderul Regiunii Centru din toate punctele de vedere, de la instrustrie, exporturi şi turism. Este considerat motorul economic al regiunii, dar acest lucru nu se vede la salariu. Braşovenii câştigă mai puţin decât sibienii de exemplu. Salariul mediu la Braşov este de 1.608 lei şi nici nu va creşte foarte mult în 2015.

Citiți și despre celelalte orașe din top pe Adevărul.ro.