Idei de afaceri: Cele mai profitabile soiuri de gutui cu care poți înființa o plantație, în România

Agrointeligența 08-08-2015
O plantație de gutui este una dintre culturile profitabile pe care chiar și micii fermieri o pot înființa FOTO: Wikipedia.org
O plantație de gutui este una dintre culturile profitabile pe care chiar și micii fermieri o pot înființa. Cu tratamente făcute corect și la timp, gutuii aduc producții de 30 de tone la hectar și venituri de cel puțin 120.000 de lei la hectar.
Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn1Share on Reddit0Email this to someone

Deloc pretențioasă și rezistentă, cultura gutuiului este vulnerabilă doar la arsura bacteriană a speciilor pomicole semințoase, respectiv atacul bacteriei Erwinia Amylovora.

Agrointeligența a aflat de la dr. ing. Marius Roman, proprietarul unei pepiniere din apropierea Capitalei care sunt soiurile de gutui care dau cel mai bun randament și care s-au adaptat perfect la condițiile climatice actuale din țara noastră.

Soiul de gutui Bereczki

Acest soi este foarte productiv fructele lui depășind 5-600 de grame. Este un pom viguros, autofertil, bun polenizator, cu fructe mari sau foarte mari, larg piriforme sau invers ovoide, cu coaste largi, cu suprafața neregulată și gâtul mai mult sau mai putin delimitat. Pielița de culoare galben-limonie, este acoperită cu un puf brun cenușiu.

Pulpa este gălbuie, suculentă, acidulat-dulceagă, intens aromată, ușor astringentă. Este foarte bun pentru prelucrări industriale. Maturitatea de recoltare: octombrie.

Soiul de gutui Aurii

Acest soi, împreună cu Aromate, are fructe mult mai suculente, aromate și gustoase față de celelalte soiuri. Au fructe de mărime medie, adică 350-400 de grame. Pom de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasă, rezistent la ger. Fructele sunt de formă rotunjit piriformă cu coaste largi şi suprafaţa vălurată, asimetric în plan transversal, de culoare galbenă-limonie.

Pulpa este gălbuie, fină, crocantă, destul de zemoasă, puţin astringentă, dulce, slab acidulată şi cu aromă fină. Epoca de coacere: octombrie.

Soiul de gutui Aromate

Pom de vigoare supramijlocie, coroana invers piramidală. Fructele au forma piriformă, de mărime mijlocie, de culoare limonie, cu pielița groasă, netedă, lucioasă, acoperită cu perișori fini la jumătatea dinspre caliciu.

Pulpa este alb-galbuie, crocantă, destul de zemoasă, dulce, acidulată şi foarte aromată. Maturitatea de recoltare: octombrie.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.

Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn1Share on Reddit0Email this to someone
 • Berghean Radu Florin

  Bani la domiciliu! Iti mai ramane destul
  timp sa petreci cu familia ta, dupa ce castigi bani intr-o colaborare lejera si
  profitabila! Nu mai cauta in alta parte! O experienta minunata de care se
  bucura deja foarte multi oameni! Seriozitatea noastra este maxima si te
  asteptam in echipa! Cere acum mai multe detalii la adresa de
  email:raduberghean@yahoo.com cu textul info.