Cele mai bune țări pentru afaceri. Pe ce loc se află România?

România se menține pe locul 37 în clasamentul celor mai bune țări pentru afaceri al Băncii Mondiale FOTO Guliver / Getty Images
Din 189 de țări analizate de Banca Mondială, România se menține pe locul 37 în clasamentul celor mai bune țări pentru afaceri.

Raportul instituției financiare internaționale analizează 189 de economii pe baza a 11 indicatori,printre care timpul și birocrația necesare pentru demararea unei afaceri, obținerea unui credit, timpul pentru conectarea la rețeaua electrică sau tranzacțiile tranfrontaliere. Raportul nu acoperă însă domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomică sau corupția.

România devansează în acest clasament țări precum Bulgaria, locul 38, Ungaria, locul 42, Belgia, locul 43, Italia, locul 45, sau Turcia, locul 55, dar se situează în urma unor țări precum Cehia, locul 36, Japonia, locul 34, Slovenia și Slovacia, ambele la egalitate pe locul 29.

În ceea ce privește demararea unei afaceri, România se află pe locul 45 din 189 de țări, cu opt locuri mai jos decât în 2014. Conform indicatorilor din raportul „Doing Business”, în România este nevoie de opt zile și de îndeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unei afaceri.

doing business

Raportul „Doing Business 2016” susține că România a făcut progrese la capitolul plata taxelor prin reducerea contribuțiilor sociale pentru companii și a contribuțiilor la fondul de risc. În ceea ce privește respectarea contractelor, România a făcut progrese prin transferul unor responsabilități de la tribunal către executorul judecătoresc și a facilitat obținerea de informații de către executorul judecătoresc de la terțele părți.

Din cele 189 de țări analizate de Banca Mondială, Singapore ocupă prima poziție în ierarhia statelor unde este cel mai ușor să faci afaceri, urmat de Noua Zeelandă și Danemarca. Din Europa, cel mai bine clasate sunt Danemarca (3), Marea Britanie (6), Suedia (8), Norvegia (9) și Finlanda 10). Pe ultimele locuri ale clasamentului se află trei țări africane (Sudanul de Sud, Eritreea și Libia).

Birocrația este mult prea mare în România, este concluzia unui studiu al Băncii Mondiale, care arată că unui patron din România îi ia aproape 160 de ore pe an ca să-şi achite taxele la stat.

Cele mai împovărătoare sunt taxele pe muncă, chiar şi după reducerea contribuţiei la asigurările sociale, spun specialiştii, peste 40% din profit fiind plătit către stat. Spre comparație în Polonia cuantumul impozitelor este aproape la fel, însp timpul necesar pentru achitarea obligațiilor este la jumătate față de România.

La un salariu net de 1.400 de lei, angajatorul plăteşte taxe şi impozite la stat de 460 de lei, iar de la salariat strânge mai mult – 580 de lei. În total, peste 1.000 de lei ajung în visteria statului.

Guvernul nu dă însă semne că se gândeşte la noi scăderi la contribuţiile sociale. În schimb, a decis reducerea impozitului pe dividende la 5%, începând cu 2016. Însă, reducerea impozitului pe dividende nu va avea un efect imediat, avertizează Banca Mondială.