Cele mai bune afaceri la domiciliu: în ce domenii merg bine business-urile făcute acasă

Lucrul acasă are multe avantaje, dar şi câteva dezavantaje FOTO: AP
Cele mai bune afaceri la domiciului includ deopotrivă meşteşugurile tradiţionale, cât şi o puzderie de „business-uri” online.

Nu sunt neapărat „afaceri“ în sensul clasic al cuvântului, dar sunt modalităţi prin care vă puteţi rotunji veniturile fără să plecaţi de acasă. Pe lângă meşteşugurile tradiţionale (off-line), practicabile la domiciliu, după apariţia internetului s-au dezvoltat şi o puzderie de „business-uri“ online. Vă prezentăm pe scurt câteva dintre cele mai bune afaceri la domiciliu.

Cele mai bune afaceri la domiciliu. Cum se lucrează în cooperaţie

Cooperatorii au fost primii oameni care au făcut afaceri la domiciliu. Micii meşteşugari s-au reunit în cooperative prin intermediul cărora doar îşi vindeau produsele confecţionate acasă. Aşa au apărut cele mai bune afaceri la domiciliu.

Citiți și: De ce afacerile la domiciliu, făcute din pasiune, revoluționează piața muncii

Primele cooperative din istoria omenirii au apărut la începutul secolului trecut, iar România se numără printre primele 10 ţări în care au funcţionat asociaţii de cooperatori.Acestea au fost, practic, primele afaceri la domiciliu.

Obiectele de artizanat, articolele din lemn, diversele unelte utile în casă, jucăriile, chiar unele sortimente de îmbrăcăminte, încălţăminte sau produsele alimentare (în special dulciurile) au fost principalele mărfuri produse la domiciliu de către cooperatori, apoi vândute prin intermediul asociaţiilor cooperatiste, fiind astfel considerate, în unele perioade, cele mai bune afaceri la domiciliu.

Dacă în anii comunismului cooperatorii erau consideraţi „capitaliştii“ sistemului, acum, în capitalism, ei sunt consideraţi – desigur, pe nedrept – „comuniştii“ sistemului. De fapt, esenţa mişcării cooperatiste conţine şi una şi alta, adică meşteşugarii produc şi vând marfa în regim capitalist, dar îşi administrează afacerile la comun, într-un fel de sistem centralizat (sistemul cooperatist), confundat adesea cu cel socialist.

Pe scurt, în cadrul cooperativelor se adună mărfurile membrilor cooperatori (produse, de regulă, la domiciliul acestora), apoi mărfurile se vând şi profiturile se distribuie astfel încât o jumătate rămâne în cooperativă, iar cealaltă jumătate se împarte în mod egal membrilor cooperatori.

Citiți mai multe despre cele mai bune idei de afaceri la domiciliu pe „Adevărul”