Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Companiile energetice, profit aproape garantat

Statul a listat recent foarte multe companii energetice, iar premierul Victor Ponta a promis şi listarea în acest an a Portului Constanţa, Aeroporturi Bucureşi şi Hidroelectrica FOTO: Guliver/ Getty Images
Dacă vreți să investiți la Bursă, companiile energetice ar putea fi un pariu sigur în 2015, alături de Fondul Proprietatea. După cum aveți și posibilitatea de a cumpăra, indirect, titluri Google, Apple sau Facebook pe bursa de la Bucureşti.

Dividendele foarte ridicate oferite de către companiile româneşti, dar şi dobânzile scăzute la depozitele bancare, au făcut plasamentele în acţiuni o alternativă pentru investiţii.

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015 şi ce riscuri implică

Atenţie! Nu există siguranţă că acţiunile vor creşte, ba chiar pot scădea!

În primul rând trebuie precizat din start că orice investiţie pe bursă este riscantă şi că puteţi pierde oricând banii. Spre deosebire de depozitele bancare, care sunt garantate până la 100.000 de euro, o investiţie în acţiuni tranzacţionate pe bursă nu prezintă nicio siguranţă. În cazul declanşării unor probleme financiare grave la nivel mondial, ca în 2008, acţiunile companiilor pot scădea puternic, acestea fiind influenţate de foarte mulţi factori, de la războaie până la proiecte legislative sau simple zvonuri. Din acest motiv, chiar şi cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015 trebuie abordate cu rezervă.

„Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii româneşti prin comparaţie cu companiile din Vest, dar şi cu dobânzile depozitelor bancare sau ale obligaţiunilor guvernamentale, reprezintă principalul punct de atracţie al pieţei locale în 2015 şi în viitor. Alte argumente puternice pentru a investi pe această piaţă sunt posibila includere a BVB în categoria pieţelor emergente, programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE), preţurile rezonabile ale companiilor listate şi o economie locală care avansează semnificativ mai bine decât media UE“, arăta compania de brokeraj Tradeville, într-un raport emis în luna februarie.

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Transelectrica şi Transgaz, monopoluri cu venit reglementat

Monopolurile cu profit garantat sunt printre cele mai logice alegeri, motiv pentru care aici puteţi găşi şi cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Din această categorie, se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) titlurile Transgaz şi Transelectrica. Acestea au venit reglementat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), iar cele două au propus acţionarilor acordarea unor dividende frumuşele. reprezentând 75% din profitul net de 370 de milioane de lei, cumulând, astfel 205 milioane de lei. În cazul Transgaz, compania doreşte să aloce acţionarilor 51% din profitul de 502 milioane de lei, respectiv 256 de milioane de lei.

„Pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul preţ de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotaţiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni“, arăta Tradeville în raportul din februarie. În cazul în care zăcămintele explorate de către Petrom, Exxon, Lukoil şi Romgaz în Marea Neagră se dovedesc viabile, atunci perspectivele Transgaz sunt foarte bune, deoarece va face bani din tranzit.

Cei interesaţi de energie pot achiziţiona şi titluri Electrica, societatea având o parte din activitate reglementată. Electrica deţine trei filiale de distribuţie a energiei, în Transilvania şi nordul Munteniei. Electrica şi-a dublat anul trecut profitul, de la 252 de milioane de lei la 401 milioane de lei. Societatea de stat a anunţat dividende de 245 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 61% din rezultatul net. Electrica anunţa recent că negociază preluarea participaţiilor minoritare deţinute de către Fondul Proprietatea la subsidiarele sale, dar discuţiile au căzut deoarece societăţile nu s-au înţeles la preţ. Electrica doreşte şi extinderea în Republica Moldova.

În fine, tot din sectorul electricităţii, acţiunile Nuclearelectrica ar putea creşte în perioada următoare, dacă noul Cod Fiscal va fi votat în Parlament şi promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis până la 1 iulie. Acest lucru ar veni din cauză că de la 1 ianuarie 2016 este prevăzută eliminarea taxei pe construcţii speciale, care a afectat anul trecut profitul Nuclearelectrica din cauza valorii mari a reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Din acest motiv şi acţiunile Nuclearelectrica se încadrează în cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015.

Raportul Tradeville indică, tot din domeniul energetic, şi acţiunile grupului german de utilităţi E.ON, disponibile pe segmentul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acestea ar fi atractive pentru că grupul este subevaluat. „E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilităţi listate din lume după venituri, care a fost serios afectată de o serie de evenimente negative din industria energetică, însă desfăşoară programe robuste de adaptare la noul mediu şi are şanse bune de redresare“, scria Tradeville în raport.

Aflați care sunt cele mai bune acțiuni de cumpărat în 2015 pe „Adevărul”